Nadziewane pieczarki
||||

Pieczarki nadziewane kaszą

Kasza to nic innego jak jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych. Wyróżnić możemy te, które mają w sobie gluten jak i te bezglutenowe.

U siebie w domu najczęściej sięgam po kaszę gryczaną. Podaję ją jako dodatek do mięsnych dań obiadowych głównie.

Znacznie rzadziej robię dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej.

Kaszę jaglaną używam głównie do gołąbków i oczywiście także jako jeden z dodatków do obiadu.

Tym razem postawiłam na kaszę jaglaną w wersji, w której wykorzystałam ją jako nadzienie do pieczarek. Wyszło bardzo smacznie.

To danie posłuży Wam za idealną przystawkę.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na nadziewane pieczarki.

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 800 g dużych kapeluszy pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki tartego sera Gouda
  • 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki

Jak zrobić nadziewane pieczarki.

Do garnka wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez 7 minut. Po ugotowaniu odlać wodę i wystudzić.

Pieczarki obrać po czym z 800 g odłożyć 150 g (wszystkie nóżki plus kilka kapeluszy). 150 g pokroić w drobną kostkę.

Na patelnię włożyć masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz krojone pieczarki. Pieczarki smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. W trakcie smażenia dodać do nich 1/2 łyżeczkę soli oraz pieprz. Po pięciu minutach do pieczarek dołożyć ugotowaną kaszę. Kontynuować smażenie przez 4 do 5 minut. Po usmażeniu nadzienie z kaszy i pieczarek wystudzić i przełożyć do miski.

Do zimnego nadzienia dodać natkę pietruszki i 1/2 łyżeczkę soli. Wymieszać.

Nadzieniem dokładnie wyłożyć kapelusze pieczarek. Po wierzchu posypać tartym serem.

Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia. Piec od 35 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Gotowe danie podawać na ciepło.

Nadziewane pieczarki
Pieczarki nadziewane kaszą

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pieczarki nadziewane.

Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki

Kaszę jęczmienną zastąpić możemy kaszą gryczaną a ser Gouda serem mozzarella.

Formę, w której piekłam pieczarki wyłożyłam papierem do pieczenia.

Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *