Leczo po węgiersku

Leczo z papryką i pomidorami

Mając męża Węgra czasami nie mam wyboru i muszę gotować potrawy kuchni węgierskiej. W piątek mąż mi zakomunikował, iż ma ochotę na leczo i czym bym nie zrobiła. A że mężowi się nie odmawia to w sobotę dobra żona leczo ugotowała.

Przy robieniu leczo zasięgnęłam oczywiście porad męża, a później i jego ostatecznej opinii o gotowym już daniu. Zostałam pochwalona i ja i leczo.

Tradycyjne leczo węgierskie jest bardzo łatwe do zrobienia i potrzeba do niego jedynie kilka składników. Podstawą lecza jest żółta papryka, tutaj nazywana TV papryką. Do papryki dodaje się pomidory, cebulę, kiełbasę lub boczek, suszoną paprykę i przyprawy (sól, pieprz a czasami też i czosnek).

Leczo podawać można z pieczywem, ryżem lub makaronem. Często jest także dodatkiem do dań mięsnych.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Leczo z papryką
Leczo

Składniki na leczo.

  • 3 średniej wielkości cebule
  • 75 dkg dojrzałych, słodkich pomidorów
  • 90 dkg żółtej papryki (u mnie TV papryka)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego (można także użyć smalcu)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 30 dkg kiełbasy do leczo
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić leczo po węgiersku.

Cebulę pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Dodać olej. Smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty.

Do podsmażonej cebuli włożyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Kontynuować smażenie przez 5 minut, nadal na średnim ogniu.

Kolejno wsypać słodką i ostrą paprykę. Smażyć 10 sekund po czym włożyć krojone w kostkę pomidory i krojoną paprykę. Dodać sól oraz pieprz.

Całość zagotować, zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykryciem przez godzinę.

Leczo podawać na ciepło jako dodatek lub samo.

Leczo z papryką i pomidorami
Leczo

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc leczo.

Użyłam specjalnej kiełbasy do leczo, która tak nawet się nazywała czyli kiełbasa do leczo. Kiełbasa miała w sobie mały dodatek papryki. W Polsce taką kiełbasę będzie ciężko dostać dlatego sięgnijcie po kiełbasę typu zwyczajna lub podwawelska. Czasami do kupienia w sklepach są kiełbaski debreczyńskie. One również świetnie do leczo pasują.

Nie musicie oczywiście robić leczo na kiełbasie. Możecie je zrobić na boczku, słoninie lub bez dodatku mięsa.

Paprykę pokroiłam na kawałki o szerokości dwóch centymetrów.

Użyjcie pomidorów ze skórką, sokiem i pestkami. Nic nie wyrzucamy.

Jeśli nie znajdziecie w sklepie słodkiej, żółtej, papryki lekko podłużnej sięgnijcie po dowolną żółtą paprykę.

Lubisz dania z dodatkiem papryki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Paprykę nadziewaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *