Kurczak z fetą i szparagami

Roladni z kurczaka nadziewane fetą i szparagami

Zielone szparagi są jednym z tych warzyw, które bardzo lubię używać w mojej kuchni.

Lubię ich smak, lubię ich prostotę jeśli chodzi o ich gotowanie bądź pieczenie.

Wydawać by się mogło, iż szparagi nie mają bardzo charakterystycznego smaku jednak połączone z odpowiednimi dodatkami lub odpowiednio przyprawione mogą być absolutnym hitem.

Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella.

Tym razem skomponowałam ich smak z serem feta. Taką kompozycją smakową wypełniłam roladki z kurczaka, które później zapiekłam z dodatkiem wina i śmietany.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki z kurczaka.

  • 1 kg piersi z kurczaka (4 piersi)
  • 8 zielonych szparagów
  • 20 dkg sera feta
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml śmietanki (30%)
  • 150 ml białego wina wytrawnego

Jak zrobić kurczaka z fetą i szparagami.

Każdą z piersi rozkroić wzdłuż tak aby z jednej powstały dwie połowy. Piersi rozbić tłuczkiem do mięsa, rozłożyć na blacie. Posolić i posypać pieprzem do smaku.

Szparagi oczyścić, odciąć łykowatą dolną część każdej szparagi.

Ser feta pokroić na 8 kawałków.

Na każdej z rozbitych piersi ułożyć jedną szparagę i jeden kawałek sera feta. Zwinąć każdą pierś kurczaka na kształt małej roladki.

Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący włożyć roladki z kurczaka. Smażyć z każdej strony na dużym ogniu, do momentu aż każda z roladek nabierze rumianego koloru.

Podsmażone roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać winem oraz śmietanką. Nie przykrywać.

Kurczaka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.

Upieczonego kurczaka podawać z ryżem lub kaszą.

roladki z kurczaka z zielonymi szparagami
Kurczak z fetą i szparagami

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kurczaka nadziewanego serem feta i zielonymi szparagami.

roladki z kurczaka z fetą i szparagami
Kurczak z fetą i szparagami

Najlepsze do tego dania będą oczywiście młode, świeże szparagi. Ja sięgnęłam po szparagi zielone. Jeśli macie białe szparagi to możecie także użyć ich zamiast tych zielonych.

Nie przykrywajcie kurczaka kiedy go pieczecie. Alkohol z wina powinien zupełnie odparować.

Lubisz szparagi zielone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *