Bezglutenowe kopytka z sosem pomidorowym
||||

Kopytka z sosem pomidorowym

Kopytka są potrawą mączną przygotowaną z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, połączonych z mąką i jajkiem. Tradycyjne kopytka robione są z mąki pszennej. Podawać można je z dodatkiem sosów np. pieczarkowego lub pomidorowego, z gulaszem, polane masłem bądź serwować je jako dodatek do dań mięsnych.

Kopytka smakują pysznie podsmażone na maśle. Można je zatem śmiało odgrzać na następny dzień i podać odsmażane z chrupiącą skórką.

Poniższy przepis na kopytka bazuje na mące bezglutenowej, którą możecie oczywiście zastąpić mąką pszenną. Kopytka zaserwowałam z kremowym sosem pomidorowym i mozzarellą.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Bezglutenowe kopytka z sosem pomidorowym
Kopytka z sosem

Składniki na kopytka.

Kopytka:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 łyżki soli
  • 120 g mąki bezglutenowej (mix mąk do kupienia w sklepach)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Sos z pomidorów i mozzarelli:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 3 łyżki pesto czerwonego lub zielonego
  • pieprz
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 125 g mozzarelli

Jak zrobić kopytka z sosem.

Kopytka: ziemniaki obrać i ugotować w wodzie osolonej jedną łyżką soli. Po ugotowaniu odlać wodę, ziemniaki lekko przestudzić i ciepłe jeszcze przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jajko oraz mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, Z każdej części zrobić wałek, po górze spłaszczyć na całej długości bokiem noża. Kroić romby o szerokości 3 do 4-ech centymetrów.

W garnku zagotować wodę wraz z dodatkiem łyżki soli. Kiedy woda zaczyna się gotować wkładać kopytka. Delikatnie mieszać łyżką cedzakową. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, od momentu wypłynięcia potrzymać je w wodzie przez 2 minuty.

Kopytka wyjmować na durszlak, przelewać zimną wodą i pozostawiać do ocieknięcia. Kiedy kopytka ociekną z wody polać je roztopionym masłem.

Sos pomidorowy: na dużą patelnię włożyć pesto, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojoną cebulę. Dodać sól oraz pieprz. Gotować na średnim ogniu przez 35 do 40 minut, po czym ugotowane składniki zmiksować. Do zmiksowanego sosu dodać utartą na tarce o dużych oczkach mozzarellę. Bardzo dokładnie wymieszać do lekkiego rozpuszczenia się mozzarelli.

Kopytka podawać polane sosem i posypane mozzarellą.

Bezglutenowe kopytka z sosem pomidorowym
Kopytka z sosem

Warto wiedzieć robiąc kopytka z sosem pomidorowym.

Do przygotowania kopytek sięgnęłam po mieszankę mąk bezglutenowych. Taką mieszankę mąk z łatwością dostać można w większych sklepach.

Możecie oczywiście przygotować tradycyjne kopytka z mąki pszennej, wystarczy w tym przepisie tą mąką zastąpić mąkę bezglutenową.

Ziemniaki od wielkości należy gotować pomiędzy 20 a 25 minut.

Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kopytka z sosem pomidorowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *