Domowe spring rolls
||||

Domowe spring rolls z warzywami

Podobne do krokietów ale zdecydowanie inne w smaku, takie właśnie są spring rolls.

Spring rolls przygotować możecie z samych warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięsa. Ja najbardziej lubię te tradycyjne wyłącznie z warzywami.

Spring rolls robione są z ciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem.

Dla mnie osobiście spring rolls muszą mieć w sobie kiełki fasoli mung oraz kapustę. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna.

Zdecydowałam się na zrobienie domowego ciasta na spring rolls z dwóch powodów. Po pierwsze nie jestem fanem spring rolls w cieście ryżowym. Po drugie nie znalazłam w sklepie żadnego innego ciasta poza ryżowym właśnie. Chcąc nie chcąc musiałam zrobić swoje własne ciasto 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Warzywne spring rolls
Domowe spring rolls z warzywami

Składniki na spring rolls.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 620 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie warzywne:

  • 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże sztuki zielonej cebulki
  • 200 g marchewki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 180 g mieszanki kapust (biała i czerwona)
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 10 świeżych listków mięty
  • duża łyżka świeżo krojonej kolendry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g noodle ryżowe typu vermicelli
  • olej do smażenia

Jak zrobić domowe spring rolls.

Ciasto: letnią wodę wymieszać bardzo dokładnie z mąka oraz solą. Ciasto powinno mieć delikatną i prawie kremową konsystencję.

Patelnię nieprzywierającą rozgrzać na małym ogniu. Silikonowym pędzelkiem wykładać ciasto na patelnię, smarując łącznie około pięć warstw ciasta. Smażyć przez około minutę z jednej strony i kiedy odchodzi od patelni przewracać. Ciasto nie powinno być przypieczone. Po usmażeniu z obu stron placki wykładać na talerz, przykrywać folią aluminiową aby nie wyschły.

Nadzienie: noodle ryżowe zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Po 5-u minutach odlać wodę a noodle pokroić na mniejsze kawałki.

Do woka wlać 2 łyżki oleju, dodać przeciśnięty przez praskę imbir oraz pokrojoną drobno zieloną cebulę. Smażyć kilka sekund po czym dodać marchew pokrojoną w paseczki, posiekaną kapustę oraz kiełki. Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać szpinak, zioła, sól, noodle oraz sos sojowy. Kontynuować smażenie przez kolejną minutę. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić.

Złożenie spring rolls: jeśli placki są suche, należy przez nałożeniem farszu każdy z placków na kilka sekund zanurzyć w letniej wodzie. Placek ułożyć na blacie roboczym, nałożyć nadzienie. Boki placka posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem po czym zwinąć spring roll tak jak zwijamy krokiet.

Olej rozgrzać w woku. Kiedy gorący wkładać spring rolls. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Po usmażeniu spring rolls wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia.

Podawać z słodkim sosem chili.

Warzywne spring rolls
Domowe spring rolls z warzywami

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc spring rolls.

Użyłam tylko i wyłącznie świeżych warzyw. Zachęcam Was do zrobienia tego samego.

Spring rolls smażyłam na oleju słonecznikowym.

Uważałam z solą, gdyż sos sojowy jest słony i nie chciałam warzyw przesolić.

Lubisz warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę ziemniaczaną z boczkiem.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *