Chłodnik z botwiny z ogórkiem, jajkiem i rzodkiewką
|||

Chłodnik z botwinki

Botwina już jest dostępna w sklepach i na marketach. Czekałam na nią długo więc teraz szaleję i robię z niej różnorodne dania.

Chłodnik z botwinki z jajkiem
Chłodnik z botwinki

Moje botwinkowe szaleństwa rozpoczęłam od chłodnika z botwiny oraz gołąbków z boćwiny.

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pierwsze z dań. Jest to przepis na chłodnik z botwiny z dodatkiem ogórka, czosnku, rzodkiewki, koperku oraz cebulki zielonej. Wspomniane warzywa połączyłam z kefirem, kwaśną śmietanką, jogurtem naturalnym oraz z sokiem z cytryny. So smaku doprawiłam całość cukrem, solą oraz pieprzem.

Chłodnik to wspaniała propozycja dania na zimno, które możecie podać w cieplejsze dni. Ja swój chłodnik zazwyczaj serwuję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chłodnik z botwinki.

  • 300 g buraków z botwiny
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 400 ml kefiru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 4 jajka
  • 50 g łodygi botwinki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • mały pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku

Jak przygotować chłodnik z botwinki.

Buraczki z botwinki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Kiedy miękkie, odlać wodę, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski.

Jajka ugotować na twardo (ja gotowałam jajka przez 8-9 minut). Ugotowane jajka wystudzić, obrać a następnie każde z jajek przekroić na pół.

Ogórka obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć środek z ziarnami. Ogórka pokroić w kostkę.

Rzodkiewkę pokroić w małą kosteczkę, cebulkę oraz koperek również drobno posiekać.

Łodygi botwinki pokroić na bardzo małe kawałki.

W dużym kubku wymieszać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, pieprz, sok z cytryny, kefir, jogurt oraz śmietanę.

Wszystkie pokrojone składniki (poza jajkami) przełożyć do miski. Do tej samej miski wlać sos z kubka i wymieszać.

Chłodnik schłodzić w lodówce. Podawać z gotowanym jajkiem.

Chłodnik z botwinki z jajkiem
Chłodnik z botwinki

Warto wiedzieć robiąc chłodnik z botwinki.

Użyłam ogórka sałatkowego, z którego wyciągnęłam środek z ziarnami. Sprawiło to, iż chłodnik nie podszedł wodą.

U mnie mały pęczek zielonej cebulki składał się z dwóch cebulek. Jeśli macie wybór między cebulką a szczypiorkiem sięgnijcie po to drugie.

Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chłodnik z botwinki
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *