||||

Napój z arbuza

W upalne dni nic tak nie gasi pragnienia jak napój ze świeżych owoców. Jednym z bardziej popularnych napojów jakie robię w okresie letnim, jest napój z arbuza. Arbuza zazwyczaj kupuję na ryneczku, gdyż taki arbuz jest zdecydowanie słodszy, aniżeli ten zakupiony w sklepie. Po obraniu i pokrojeniu, miąższ arbuza łączę z odrobiną miodu, soku z cytryny oraz listkami mięty. Jeśli napój wychodzi mi zbyt słodki, podaję go z dodatkiem zimnej wody gazowanej. Napój z arbuza zrobicie w mniej niż 10 minut, zachęcam Was zatem do jego przygotowania. Poniżej zostawiam dla Was przepis na napój z arbuza i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Marynata do mięsa

Składniki na napój z arbuza.

  • 1,5 kg arbuza
  • 15 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • do podania listki mięty oraz kostka lodu

Jak zrobić napój z arbuza.

Obranego arbuza pokroić w kostkę, włożyć do blendera wraz z miodem, sokiem z cytryny oraz miętą. Miksować do momentu, w którym arbuz całkowicie się rozpadnie i połączy z pozostałymi składnikami. Napój z arbuza przelać przez gęste sitko, a następnie przecedzić przez ścierkę kuchenną. Podawać z dodatkiem lodu i listków mięty.

Marynata do mięsa

Warto wiedzieć robiąc napój z arbuza.

Zmiksowany napój z arbuza najpierw przelewam przez sitko, a następnie nad dużym, wąskim naczyniem kładę ścierkę kuchenną i dodatkowo przelewam przez nią napój. Przelanie napoju przez ściereczkę pozwala na niemal całkowite wyeliminowanie zmiksowanych pestek.

Do doprawienia napoju polecam sięgnąć po miód naturalny. Najlepszy będzie miód kwiatowy, ja zazwyczaj używam miodu akacjowego.

Zamiast soku z cytryny użyć można soku z limonki.

Lubisz dania z arbuza? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z arbuza i fety.

Marynata do mięsa
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Napój z arbuza
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *