Pieczona karkówka w marynacie z miodu, musztardy, oleju oraz ziół to danie mięsne, które sprawdza się podane nie tylko na niedzielny obiad ale także przy każdej mniejszej bądź większej uroczystości. Pomimo, iż danie to na pierwszy rzut oka wydaje się być mało skomplikowane, to nie do końca takie jest albowiem właściwe wypieczenie mięsa często bywa problemem. Zbyt krótko pieczone mięso będzie twarde natomiast mięso zbyt długo pieczone będzie wysuszone. Wiadomo, iż nie chcemy uzyskać żadnego z tych rezultatów. Dobrze upieczona karkówka powinna być miękka i soczysta w środku i aby taki efekt uzyskać należy ją piec albo w rękawie do pieczenia albo pod przykryciem. Osobiście praktykuję oba powyższe sposoby pieczenia karkówki a ten, na który w danym momencie się decyduję jest czysto przypadkowy.
Z czym podawać karkówkę? Poniżej zostawiam wam listę kilku dodatków, które świetnie uzupełniają smak pieczonej karkówki.
- puree ziemniaczane ze smażoną cebulką
- puree z brokuła
- gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem
- ogórki małosolne
- ziemniaki fondant
- aligot
- szybka surówka z kapusty
- surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pieczoną karkówkę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczoną karkówkę.
- 2 kg karkówki
- 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2,5 łyżki musztardy ziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/4 płaska łyżka soli
- 1 łyżka świeżo-mielonego pieprzu
- 50 ml oleju
- 4 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczka mielonych liści laurowych
- 1 łyżka suszonego rozmarynu

Jak zrobić pieczoną karkówkę.
Do miseczki włożyć musztardę, mielone liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę w proszku, rozmaryn, pieprz, olej oraz miód. Wymieszać. Osuszone papierowym ręcznikiem mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, po czym dokładnie nasmarować marynatą z miseczki. Naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-15 godzin. Po tym czasie wyjąć je z lodówki, mięso ułożyć na desce i związać dratwą po to, aby po upieczeniu jego kształt był bardziej zwarty. Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia, w którym będzie pieczone i przykryć folią aluminiową lub pokrywką.
Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2 godziny i 20 minut. Piekące się mięso od czasu do czasu polewać powstałym w trakcie pieczenia sosem oraz w tym samym czasie nakłuwać widelcem. Dodatkowo, mięso w trakcie pieczenia ostrożnie przewrócić dwa razy na drugą stronę a ostatnie 20 minut pieczenia robić bez przykrycia. Pierwszy raz mięso przewrócić można po godzinie od włożenia do piekarnika a kolejny raz po półtorej godziny. Upieczoną karkówkę po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15-20 minut i kroić ją dopiero po upływie tego czasu.

Warto wiedzieć robiąc pieczoną karkówkę.
Po wyjęciu z lodówki a przed włożeniem do piekarnika, mięso dostawić na 30 minut, aby doszło do temperatury pokojowej.
Musztardę ziarnistą zastąpić można musztardą kremową Dijon.
Użyłam płynnego miodu kwiatowego.
Lubisz pieczone mięso? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Żeberka po koreańsku.


Karkówki nie piekę często. Wolę schab. Na święta będzie to i to