Duszona łopatka
||

Łopatka w sosie cebulowym

Łopatka w gęstym i kremowym sosie cebulowym to danie mięsne, które świetnie sprawdzi się podane na obiad. Tak przygotowaną łopatkę serwuję zazwyczaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z kapusty. Przygotowanie łopatki w sosie zaczynam od rozklepania mięsa, oprószenia go przyprawami oraz mąką, a następnie podsmażenia. Kiedy mięso mam już podsmażone, to samo robię z cebulą, a mianowicie podsmażam ją ale na oleju, a na maśle. Kolejno, łączę podsmażone mięso z cebulą oraz bulionem i duszę do momentu, w którym mięso jest miękkie. W daniu tym nie znajdziecie śmietany, gdyż nie dodaję jej do doprawienia sosu. Sos jest gęsty i kremowy dzięki mące, którą wykorzystuję do obtoczenia mięsa oraz cebuli, która w trakcie duszenia mięknie i rozpada się na mniejsze kawałki. Polecam Wam poniższy przepis na łopatkę w sosie cebulowym i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Łopatka duszona
Łopatka w sosie

Składniki na łopatkę w sosie cebulowym.

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 100 g cebuli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy

Jak zrobić łopatkę w sosie cebulowym.

Oczyszczoną i osuszoną łopatkę wieprzową pokroić na plastry o szerokości około 1,5 centymetra. Każdy z plastrów w miarę cienko rozklepać tłuczkiem do mięsa, po czym oprószyć pieprzem, solą oraz mąką. Na patelnię wlać część oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać obtoczone w mące mięso. Mięso smażyć na średniej wielkości ogniu, na złoty kolor z obu stron – około 6-7 minut. Podsmażone mięso wyłożyć na talerzyk.

Po wyjęciu z patelni mięsa, na tę samą patelnię włożyć masło oraz pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5-6 minut. Kolejno, włożyć uprzednio podsmażone mięso, wlać bulion warzywny oraz dodać liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień na mały i dusić całość pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu duszące się mięso należy przemieszać.

Łopatka duszona
Łopatka w sosie

Warto wiedzieć robiąc łopatkę w sosie cebulowym.

Plastrów łopatki nie należy podsmażać na raz, a partiami. Każdy plasterek powinien swobodnie smażyć się na oleju.

Mięso dusiłam przez 1 godzinę, na małym ogniu pod przykryciem.

Bulion warzywny zastąpić można wodą. Jeśli używacie bulionu, który nie był uprzednio doprawiony solą, możecie dodać szczyptę soli do posolenia sosu.

Lubisz dania z mięsa? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Żeberka po koreańsku.

Łopatka duszona
Łopatka w sosie
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Łopatka w sosie cebulowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *