Przepis na Hong Shao Rou (duszony boczek)
||

Hong Shao Rou (duszony boczek)

Hong Shao Rou czyli duszony boczek („czerwona wieprzowina”), to bardzo popularne w Chinach danie. W zależności od regionu kraju, istnieje wiele odmian tego dania i różnią się one od siebie wykorzystanymi składnikami. Podstawowe składniki tego dania są bardzo proste i są nimi: surowy boczek wraz ze skórą, cukier, olej, sos sojowy, imbir oraz wino. Boczek kroi się w kostkę, podgotowuje w wodzie a następnie obsmaża w oleju i cukrze. Kolejno, podsmażone kawałki boczku gotuje się na wolnym ogniu w płynie z dodatkiem wina, sosu sojowego oraz przypraw tak długo, aż są miękkie. Przygotowana w ten sposób wieprzowina jest soczysta, delikatna i pokryta gęstym, lepkim i aromatycznym sosem. Duszony boczek podaje się z dodatkiem ryżu, posypany zieloną cebulką. Danie to idealnie sprawdza się zaserwowane na obiad lub lunch. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na duszony boczek po chińsku i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na Hong Shao Rou (duszony boczek)
Hong Shao Rou (duszony boczek)

Składniki na Hong Shao Rou (duszony boczek).

  • 1,2 kg surowego boczku bez kości, ze skórką
  • 3-y centymetrowy kawałek imbiru
  • 2 sztuki gwiazdy anyżowej
  • 150 ml wina ryżowego Shaoxing
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki cukru kamiennego
  • 2 łyżki oleju
  • spora ilość wody

Dodatkowo (do podania):

  • gotowany ryż
  • zielona cebulka
Przepis na Hong Shao Rou (duszony boczek)
Hong Shao Rou (duszony boczek)

Jak zrobić Hong Shao Rou (duszony boczek).

Surowy boczek pokroić w dużą kostkę (około 2,5 – 3 centymetry), włożyć do garnka i zalać sporą ilością wody – woda powinna całkowicie pokryć boczek i wystawać ponad jego poziom. Wodę z boczkiem zagotować, zebrać powstałą na jej powierzchni szumowinę, po czym gotować boczek przez 5 minut na średniej wielkości ogniu. Następnie boczek wyjąć z wody i przepłukać pod bieżącą wodą a wodę z gotowania boczku zachować. Przepłukane kawałki boczku przetrzeć papierowym ręcznikiem celem ich osuszenia i pozbycia się ewentualnych resztek szumowiny.

Do garnka wsypać cukier, wlać olej i podgrzewać na małym ogniu do momentu, w którym stanie się płynny i nabierze bursztynowego koloru. Do rozpuszczonego cukru włożyć kawałki boczku i obsmażać je na średniej wielkości ogniu tak długo, aż przyrumienią się z każdej ze stron – około minuta na stronę. Kolejno, dodać pokrojony na plasterki imbir i gwiazdę anyżową, wlać wino, sos sojowy jasny oraz ciemny a także 600 ml wody, w której uprzednio gotował się boczek bądź na tyle dużo wody, aby całkowicie zakryła znajdujący się w garnku boczek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu aby boczek się nie przypalił. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i kontynuować gotowanie tak długo, aż płyn prawie całkowicie odparuje – powinien powstać gęsty sos. Danie podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane świeżo-krojoną zieloną cebulką.

Przepis na Hong Shao Rou (duszony boczek)
Hong Shao Rou (duszony boczek)

Warto wiedzieć robiąc Hong Shao Rou (duszony boczek).

Wino Shaoxing zastąpić można sherry lub w ostateczności białym winem wytrawnym.

Cukier kamienny kupić można w większości sklepów z orientalną żywnością bądź zamówić w Internecie. Zastąpić można go cukrem kryształem bądź wymieszanym pół na pół cukrem kryształem z brązowym cukrem.

Po dodaniu boczku do płynnego cukru z olejem należy uważać, aby cukru nie przypalić. Boczek obsmażamy po około minucie z każdej strony. Przed włożeniem cukru do garnka należy się upewnić, iż garnek jest suchy w przeciwnym razie po dodaniu boczku olej z cukrem może pryskać. Z tego też powodu dobrze wycieramy boczek papierowym ręcznikiem.

Lubisz dania z boczkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatka z chrupiącym boczkiem.

Przepis na Hong Shao Rou (duszony boczek)
Hong Shao Rou (duszony boczek)
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Hong Shao Rou (duszony boczek)
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *