Gulasz po węgiersku
Aromatyczny gulasz po węgiersku z papryką i pomidorami to danie obiadowe, które zaserwować można z trakcie tygodnia bądź przy weekendzie. Gulasz smakuje pysznie podany z puree ziemniaczanym, plackami ziemniaczanymi, pieczywem bądź kluskami śląskimi. Przygotowanie gulaszu węgierskiego jest łatwe, gdyż poza pokrojeniem mięsa oraz warzyw należy je przez chwilę podsmażyć a później gotować na małym ogniu do momentu, w którym mięso jest miękkie. Sos, w którym gotuje się mięso warto jest zagęścić mąką i oczywiście doprawić do smaku. Zachęcam was do sięgnięcia po ten prosty przepis na gulasz węgierski i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gulasz po węgiersku.
- 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz (np. udziec, szynka, łopatka)
- 250 g cebuli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 150 g papryki czerwonej
- 1 i 1/4 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 200 ml wody
- 250 g pomidorów
Dodatkowo:
- 50 ml wody
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić gulasz po węgiersku.
Do garnka włożyć pokrojone w kostkę mięso i smażyć na średniej wielkości ogniu z tendencją do dużego przez 3-4 minuty. Następnie dodać smalec, pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, słodką oraz ostrą paprykę, kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kontynuować smażenie przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i gotować na średnim ogniu z tendencją do dużego przez 5 minut. Do gotujących się w garnku składników włożyć koncentrat pomidorowy, wlać wodę i zagotować. Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.
W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Do gotującego się przez godzinę mięsa z warzywami wsypać pieprz, sól i wlać wymieszaną z wodą mąkę. Mieszając od czasu do czasu gotować bez przykrycia na średniej wielkości ogniu przez 10 minut.

Warto wiedzieć robiąc gulasz po węgiersku.
Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę o wielkości około 2,5-3 centymetra. Sięgnąć można po jeden dowolny rodzaj mięsa bądź wykorzystać mieszankę kilku.
Gulasz można lecz nie trzeba zagęszczać mąką. Osobiście preferuję kiedy sos pokrywający mięso jest lekko zagęszczony, dlatego też dodaję do niego mąkę ziemniaczaną. Innym ze sposobów na zagęszczenie gulaszu jest przygotowanie zasmażki. W takim przypadku na patelnię należy włożyć łyżkę smalcu, dodać łyżkę mąki pszennej i smażyć całość przez 2-3 minuty. Kolejno wlać 50 ml wody i mieszając gotować przez moment. Można także dodać nieco wrzącej wody odebranej z gotującego się mięsa. Tak przygotowaną zasmażkę wlać później do garnka z mięsem i warzywami i gotować razem przez kilka minut.
Świeże pomidory zastąpić można pomidorami z puszki.
Lubisz dania z wieprzowiny? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Polędwiczkę w sosie słodko-kwaśnym.


Dawno takiego gulaszu nie jadłam. Będę musiała w końcu ugotować