Bryzol wołowy
Danie prosto z PRL-u czyli bryzol. Jest to proste danie w formie kotletów, które przygotować można z mięsa mielonego lub z mięsa siekanego, zarówno wołowiny jak i z wieprzowiny. Mięso po zmieleniu lub posiekaniu doprawia się podstawowymi tylko przyprawami czyli solą oraz pieprzem, dodaje do masy mięsnej jajko, wyrabia i formuje w kulki, które obtacza się w mące. Po obtoczeniu w mące kulki mięsne należy spłaszczyć, im cieniej je spłaszczymy tym cieńszy kawałek mięsa uzyskamy po usmażeniu – warto jest jednak mieć na uwadze, iż w trakcie smażenia kotlety nieco się skurczą. Usmażone kotlety najczęściej podaje się ze smażonymi z cebulą pieczarkami lub tylko ze smażoną cebulką.
Ten domowy posiłek dobrze smakuje podany z dodatkami. Postawić można tutaj na ziemniaki z wody bądź na puree ziemniaczane i oczywiście zaserwować do całości ulubioną surówkę z warzyw, ogórka kiszonego, buraczki zasmażane czy gotowaną kapustę. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na bryzol wołowy i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bryzol wołowy.
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 małe jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 200 g cebuli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 250 g pieczarek

Jak zrobić bryzol wołowy.
Do miski włożyć mielone mięso wołowe, dodać jajko, sól oraz pieprz po czym bardzo dokładnie wyrobić masę mięsną. Masę podzielić na cztery części, każdą uformować w kulkę, obtoczyć w mące i dobrze spłaszczyć na dłoni. Na patelnię o grubym dnie wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący układać na nim kotlety z mięsa. Smażyć na średniej wielkości ogniu z tendencją do małego do momentu, w którym są one dobrze przypieczone z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na talerzyk.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, smażyć przez moment po czym dodać pokrojone w plastry pieczarki a po nich sól oraz pieprz. Smażyć przez około 8 minut na średniej wielkości ogień. Bryzol podawać z usmażonymi z cebulą pieczarkami, ulubioną surówką oraz ziemniakami.

Warto wiedzieć robiąc bryzol.
Ja używam gotowej już mieszanki mięsa wołowego. Można jednak sięgnąć po jeden dowolny kawałek taki jak na przykład łopatka czy antrykot.
Kotlety przed włożeniem na patelnię mają grubość około dwóch centymetrów, tak grube kotlety smażę przez około 15 minut.
Lubisz dania z wołowiny? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Policzki wołowe w sosie z czerwonego wina.

