Zapiekanka z cukinią i boczkiem to oryginalna wersja klasycznego, uwielbianego przez wielu dania, często określanego mianem polskiego fast foodu. Tradycyjna zapiekanka to bagietka z farszem pieczarkowym, cebulą i żółtym serem, często wzbogacona o szynkę, świeże warzywa lub dodatki ze słoika oraz obowiązkowy sos – ketchup lub majonez.
W sezonie na cukinię warto sięgnąć po ciekawszą wersję tego dania i zastąpić klasyczny farsz pieczarkowy aromatycznym farszem z cukinii. Farsz do zapiekanki z cukinii przygotowuję z tartej cukinii podsmażonej na oliwie z czosnkiem i oregano. Doprawiam go solą oraz pieprzem. Po lekkim przestudzeniu do farszu dodaję starty żółty ser, który nadaje zapiekance wyjątkowej, ciągnącej się konsystencji.
Gotowym farszem z cukinii wykładam połówki bagietek, a na ich wierzchu układam kawałki boczku, które podczas pieczenia nadają zapiekance aromatu. Tak przygotowane domowe zapiekanki z cukinią i boczkiem piekę w nagrzanym piekarniku, aż bułka stanie się chrupiąca, a znajdujący się we farszu ser dobrze się rozpuści.
To smaczne danie z piekarnika sprawdza się doskonale jako kolacja, lunch, przekąska na imprezę lub ciepła przystawka dla gości. Zapiekanki z cukinią to świetna alternatywa dla klasycznej wersji z pieczarkami, idealna na lato i nie tylko.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekanki z cukinią i boczkiem.
- 350 g cukinii
- 1 łyżeczka oregano
- 4 plastry gotowanego i wędzonego boczku
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 małe bagietki
- 1 duży ząbek czosnku

Jak zrobić zapiekanki z cukinią i boczkiem.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem cukinię ze skórką zetrzeć na dużych oczkach tarki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć przez kilkanaście sekund. Następnie dodać tartą cukinię, suszone oregano, pieprz oraz sól i smażyć całość na średnim ogniu – mały palnik – przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas – aż sok z cukinii całkowicie odparuje. Usmażoną cukinię wystudzić i kiedy chłodna dodać do niej tarty żółty ser i dokładnie wymieszać.
Plastry boczku pokroić na kawałki o szerokości 1,5–2 centymetra. Bułki bagietki przekroić wzdłuż na pół. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połówki bułek i na każdej dokładnie rozsmarować wcześniej przygotowany farsz z cukinii i sera. Na wierzchu ułożyć równomiernie kawałki boczku.
Tak przygotowane zapiekanki z cukinią i boczkiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut – 12 minut w trybie pieczenia góra–dół, a ostatnie 3 minuty z opcją grill, aby boczek stał się chrupiący.
Domowe zapiekanki z cukinii i boczkiem najlepiej smakują podawane od razu po upieczeniu – same lub z dodatkiem sosu. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym albo ostrzejszym sosem chilli.

Warto wiedzieć robiąc zapiekanki z cukinią i boczkiem.
Cukinię należy smażyć tak długo, aż całkowicie wyparuje z niej sok. Jest to ważne, jeśli chcemy, by farsz z cukinii nie był zbyt mokry. Nadmiar soku sprawi bowiem, że bagietki nim nasiąkną, przez co zapiekanka straci swoją chrupkość.
Do przygotowania zapiekanek z cukinią i boczkiem używam boczku kupionego w plastrach. Ważne jest, aby był to boczek gotowany i wędzony, ponieważ surowy wymaga znacznie dłuższego czasu pieczenia. Alternatywnie, zamiast plastrów można użyć boczku pokrojonego w kostkę.
Co istotne – domowe zapiekanki z cukinią nadają się do mrożenia. Wystarczy każdą z nich szczelnie zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku. Przed pieczeniem zapiekanki należy wyjąć, rozmrozić i upiec.
Lubisz dania z cukinią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Muffiny z serem i cukinią.


Dodaj komentarz