Zapiekany chleb z serem i szpinakiem

Chleb nadziewany serem i szpinakiem

Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji bez chleba lub bułek.

Jeśli znudziły się Wam standardowe kanapki na zimno warto sięgnąć po coś nowego. Może zapiekany chleb?

Kształtem nie przypomina on kanapki ale kryje w środku wiele pyszności, które na kanapce możemy znaleźć.

Ser jest oczywiście podstawowym składnikiem jakiego użyłam do przygotowania zapiekanego chleba. Roztopiony i ciągnący się, połączony ze szpinakiem i pesto. Pycha totalna 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na nadziewany chlebek.

  • 13 dkg pieczarek
  • 30 dkg cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 14 dkg szpinaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 25 dkg sera żółtego np. Gouda
  • chleb

Jak zrobić chleb nadziewany serem i szpinakiem.

Z okrągłego chleba odkroić wierzchnią warstwę, około 3 centymetry. Po odkrojeniu piętki, wydrążyć chleb wewnątrz dochodząc prawie do skórki ale pozostawiając około 2 centymetry miękkiego pieczywa przy skórce.

Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać drobno krojone pieczarki, startą na tarce o dużych oczkach cukinię oraz zioła prowansalskie. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty.

Na drugą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szpinak. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty.

Ser pokroić w małą kostkę.

W chlebie układać na przemian, najpierw warstwę szpinaku, następnie ser, odrobinę pesto a na pesto warstwę pieczarkową. Powtórzyć tę czynność kilka razy.

Na sam wierzch wyłożyć ser żółty, przykryć odciętą piętką chleba.

Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.

Chleb zapiekany z żółtym serem
Zapiekany chleb

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc chleb zapiekany z serem i szpinakiem.

Serowy chleb ze szpinakiem
Zapiekany chleb

Chleb jakiego użyłam był pszenny, okrągły w kształcie i miał średnicę 17-u centymetrów.

Ja pokruszyłam piętkę mojego chleba bo chciałam aby kawałki dokładnie przywarły do sera.

Im więcej dacie żółtego sera tym lepiej, zwłaszcza pod wierzch. Odkrawane kawałki będą się super ciągnąć.

Sięgnęłam po świeży szpinak. Nie ma jednak problemu aby użyć szpinaku mrożonego. Kupcie jednak szpinak w liściach a nie zmiksowany.

Lubisz szpinak? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *