Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli

Pasztet wegetariański

Pasztet warzywny to moje ostatnie odkrycie. Kiedy powiedziałam do swojego męża, że pasztet który je zrobiony jest z samych warzyw, nie uwierzył mi 🙂

Zarówno w kolorze jak i w smaku pasztet na pierwszy rzut oka i na pierwszy kęs, nie odbiegał w niczym od pasztetu mięsnego.

Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu sięgnęłam po pieczarki oraz fasolę czerwoną. Te dwa warzywa były jego podstawą.

Dodałam oczywiście też przyprawy, jajko,bułkę tartą i jeszcze inne warzywa.

Pasztet wyszedł mi puszysty, lekki i bardzo delikatny w smaku. Na pewno nie był to pierwszy ani ostatni raz kiedy tenże pasztet robiłam.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet warzywny.

  • 50 dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • puszka czerwonej fasoli (410 gr puszka)
  • 1 jajko
  • 5 dkg bułki tartej
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli

Dodatkowo: dwie foremki do pieczenia.

Jak zrobić wegetariański pasztet z pieczarek i czerwonej fasoli.

Na patelnię włożyć pieczarki pokrojone w plastry, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojoną cebulę oraz krojoną w kostkę paprykę. Wlać wodę oraz wino. Smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym pieczarki będą miękkie. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Do miski przełożyć fasolę czerwoną (odlać z niej wodę), wystudzone pieczarki, sól, pieprz, jajko, pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Zmiksować na jednolitą masę.

Foremki wysmarować olejem. Masę na pasztet podzielić na dwie części i wypełnić nią foremki. Kiedy masa jest już w foremkach, potrząsnąć lekko kilka razy foremkami aby masa jeszcze dokładniej rozeszła się po foremkach.

Na blachę do pieczenia włożyć foremki z pasztetem, wlać wodę tak aby sięgała centymetr od dna formy do pieczenia.

Pasztet włożyć na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu pasztet wystudzić i podawać na zimno.

Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli
Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pasztet z warzyw.

Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli
Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli

Do pieczenia użyłam foremek aluminiowych o wielkości 8 na 18 centymetrów.

Sięgnełam po jasne pieczarki ale możecie je zastąpić także tymi ciemnymi.

Wybrałam cebulę szalotkę. Ma delikatny smak i do pasztetu pasowała mi jak znalazł.

Upieczony pasztet podałam z pieczywem tostowym.

Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *