Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

W chłodne dni kiedy chcemy się rozgrzać, ciepłe napoje są niezastąpione. Niezastąpiona będzie też rozgrzewająca zupa.

Rozgrzewająca zupa to taka, która nie tylko jest wystarczająco ciepła ale także taka, która po zjedzeniu rozgrzewa nas od wewnątrz.

Taki efekt będzie mieć na nas pikantna papryka, która jest podstawą większości rozgrzewających zup.

Robiąc zupę dyniową czy zupę pomidorową często dodaję do nich papryczkę chili. Podobnie zrobiłam przygotowując zupę z soczewicy.

Zdecydowałam się na soczewicę czerwoną. Łączy się ona bardzo dobrze z pikantnością papryki. Przełamałam tę pikantność nieco dodając do zupy mleko kokosowe.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zupę z soczewicy.

  • 2 średniej wielkości cebule białe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3/4 świeżo krojonej papryczki chili
  • pęczek zielonej cebulki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 dkg czerwonej soczewicy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 700 ml wody

Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy.

Do miski wsypać soczewicę, zalać zimną wodą i pozostawić na 30 minut. Po 30-u minutach odlać wodę.

Do garnka wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Dodać soczewicę, słodką paprykę, papryczkę chili, 700 ml wody, mleko kokosowe oraz sól. Gotować przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki oraz drobno krojoną zieloną cebulę.

zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
Zupa z czerwonej soczewicy

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc zupę z soczewicy.

zupa z soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy

Uważajcie z papryczką chili. Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych zup dodajcie mniejszą ilosć papryki.

Soczewicę koniecznie trzeba namoczyć przed gotowaniem. Ja dodatkowo po kilku minutach moczenia wypłukałam soczewicę i zmieniłam wodę.

Lubisz zupy z warzywami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę pomidorowo-cukiniową z nutką bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *