Zupa marchewkowa z kolendrą

Zupa marchewkowa z kolendrą

Zupa marchewkowa jest jak znalazł do przygotowania w sezonie zimowym.

Lekka, rozgrzewająca nada się w sam raz na przystawkę podaną przed bardziej sycącym daniem głównym.

Nie wiem jak Wy ale ja u siebie w domu bardzo często serwuję na obiad dwa dania.

Na przystawkę zazwyczaj robię zupę. Wybór jest tutaj ogromny, bo zupę przygotować możemy z bardzo dużej selekcji zarówno mięsa jak i warzyw.

Spotkałam się też z zupami owocowymi. Te jednak nadają się bardziej na deser aniżeli na przystawkę.

Zdarza się, iż gotuję obiad na więcej niż jeden dzień. Jeśli też tak robicie to wiecie sami, że zupa, która postoi sobie w lodówce przez kilka godzin smakuje najlepiej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zupę marchewkową.

  • 45 dkg marchewki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • łodyga selera naciowego
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 200 ml mleka (bez laktozy)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
Zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z kolendrą

Jak zrobić zupę marchewkową z kolendrą.

W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła wraz olejem. Dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Cebula powinna lekko zmięknąć.

Marchew obrać, pokroić w krążki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Selera naciowego pokroić na małe kawałki.

Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki i selera. Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Od czasu do czasu mieszać. Po 4 minutach dodać marchew i kontynuować smażenie przez 10 minut.

Do podsmażonych warzyw wlać wywar warzywny, zagotować. Kiedy zupa się zagotuje, znowu zmniejszyć ogień i gotować wolno przez kolejne 10 minut.

Na patelni roztopić pozostałą łyżkę masła wraz z dodatkiem suszonej kolendry. Smażyć na małym ogniu przez 30 sekund cały czas mieszając.

Podsmażoną kolendrę dodać do gotującej się zupy, wlać mleko. Dodać sól oraz pieprz do smaku. Gotować przez kolejne 3-4 minuty.

Zdjąć z ognia, dodać drobno-krojoną świeżą kolendrę. Zblendować zupę.

Zupę podawać posypaną po wierzchu pestkami dyni.

Zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa marchewkowa z kolendrą

Warto wiedzieć robiąc zupę marchewkową.

Zupę można posypać świeżo krojoną kolendrą lub drobno krojonym selerem.

Lubisz zupy warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę ogórkową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *