Szparagami zawijane boczkiem

Szparagi z boczkiem i mozzarellą

Zielone szparagi połączone z boczkiem i serem były tym czego wczoraj potrzebowałam.

Zupełnie nie wiedziałam na co mam ochotę i co powinnam zjeść. Ani słodkie ani słone przekąski nie pomagały.

W końcu w akcie desperacji otworzyłam po raz dziesiąty lodówkę, zrobiłam przeszukanie i na pierwszy ogień poszły szparagi, mozzarella i boczek.

I nie było wyjścia, musiałam coś z nich zrobić. Obyło się bez zbędnego szaleństwa a skończyło na prostych zawijasach.

Tak przygotowane szparagi najlepiej sprawdzą się jako przystawka albo przekąska do “wciągnięcia” w trakcie dnia.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zawijasy szparagowe.

  • 50 dkg szparagów
  • 12,5 dkg surowego boczku (7 plastrów)
  • 15 dkg mozzarelli

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
Zawijane w boczek szparagi
Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą

Jak zrobić szparagi zawijane boczkiem.

Szparagi umyć. Każdą nagiąć do momentu, w którym pęknie. Pozostawić górną część ponad pęknięciem, wyrzucić dolną.

Mozzarellę pokroić na kawałki.

W szklance wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę.

Ułożyć po trzy do czterech szparagów w kupce, obłożyć każdą kupkę mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Pieczone szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą
Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą

Warto wiedzieć robiąc zawijane szparagi.

Plastry boczku, których używamy do zawijania powinny być cienkie i długie.

Mozzarellę po pokrojeniu delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Lubisz szparagi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quiche z młodymi szparagami zielonymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *