Surówka z czerwonej kapusty

Tę surówkę chyba wszyscy znamy.

Zastanawia mnie czy ją robimy w taki sam czy inny sposób.

done_img_1397
Surówka z czerwonej kapusty

Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki.

Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej.

Ostatnio robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis.

Serwuję ją do każdego mięsa. Najbardziej smakuje mi podawana z pieczoną kaczką a także schabowym.

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty.

  • 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości)
  • 1 mała biała cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty.

Kapustę kroimy w drobne plastry. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez 5 minut.

Studzimy.

Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy wystudzoną kapustę, jabłko, cebulę, cytrynę, cukier i olej. Dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Surówka z kapusty
Surówka z kapusty

O czym warto pamiętać przygotowując surówkę z kapusty.

Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym albo octem.

Lubisz sałatki i surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatę z sosem serowym.

1 thought on “Surówka z czerwonej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *