Sałatka z zielonymi szparagami

Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem

Macie w domu zielone szparagi i zastanawiacie się co by tu z nich przygotować? Polecam zrobić sałatkę.

zielone szparagi w sałatce
Sałatka z zielonymi szparagami

Sałatka do zrobienia, której Was zachęcam to lekka, wiosenna sałatka, która składa się z zielonej sałaty, sałaty roszponki, szparagów oraz jajek.

Jak sami widzicie do przygotowania tejże sałatki nie potrzeba nie wiadomo jak różnorodnej selekcji składników.

Sałatkę do smaku doprawiłam miodowym sosem i kozieradką. Kozieradka nadała sałatce lekko gorzkawego smaku.

Ja sałatkę podałam jako dodatek do dania z kurczaka. Śmiało jednak możecie zajadać się nią samą, gdyż użyte do przygotowania sałatki składniki pomimo małej różnorodności są dość sycące.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z zielonymi szparagami.

  • 10 zielonych szparagów
  • szczypta soli
  • szczypta cukru kryształu
  • 1 główka sałaty zielonej
  • 2 garści sałaty roszponki
  • 3 duże jajka

Sos: 

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić sałatkę szparagową.

Do garnka wlać wodę, dodać sól oraz cukier. Kiedy woda zaczyna się gotować wrzucić szparagi. Od momentu włożenia szparagów do wody gotować je przez 6 minut. Po 6-u minutach wyłożyć szparagi na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić.

Jajka ugotować na półtwardo. U mnie zajęło to 6 minut. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, wystudzić i obrać. Każde przekroić na pół.

Do kubeczka włożyć musztardę, sok z cytryny, miód oraz oliwę z oliwek. Bardzo dobrze wymieszać.

Do miski włożyć liście sałaty, sałatę roszponkę, szparagi rozkrojone na pół oraz przekrojone jajka. Zalać sosem i posypać kozieradką.

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z zielonymi szparagami.

sałatka z jajkiem i szparagami
Sałatka z zielonymi szparagami

Użyłam jajek w rozmiarze XXL i gotowałam je 6 minut w wodzie osolonej szczyptą soli. Jeśli chcecie aby jajka były twardsze w środku potrzymajcie je w wodzie dłużej jednak jak dla mnie 6 minut wystarczyło i jajka były wręcz idealne w środku.

Nie używajcie łykowatej części szparagi. Przed ugotowaniem szparagów w wodzie odetnijcie około 2 centymetry z dołu każdego szparagi.

Użyłam kwiatowego miodu naturalnego.

Sięgnęłam po zieloną sałatę rzymską Little gem.

Lubisz szparagi? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *