Rolada ze szpinaku z tuńczykiem

Rolada szpinakowa z kremem z tuńczyka

Tym daniem  z pewnością zaskoczysz swoich gości. Jest inne, jest pysznie kremowe i delikatne. To danie to lekka rolada ze szpinaku przełożona kremem na bazie tuńczyka i suszonych pomidorów.

Rolada z tuńczykiem
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów

Zrobiłam dzisiaj i już nie ma 🙂

Tuńczyk z puszki nie musi być nudny i jest cała gama przepisów, w których się sprawdzi.

Ja zazwyczaj używam go do makaronów i past. Serwowany w taki sposób smakuje mi najbardziej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na roladę ze szpinaku z tuńczykiem.

Rolada:

  • 18 dkg mrożonych liści szpinaku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 24 dkg tuńczyka z puszce (masa po odlaniu wody lub oleju)
  • 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
Szpinakowa rolada z tuńczykiem
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów

Jak zrobić roladę z tuńczykiem.

Rolada: Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać żółtka, sól oraz pieprz. Zmiksować na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać masę szpinakową, w małych ilościach i delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Po upieczeniu roladę lekko wystudzić. W trakcie zwijania ma być nadal letnia. Na wierzch rolady położyć ścierkę. Zaczynając od prawego boku bardzo delikatnie zwijać ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie z tuńczyka: Do blendera przełożyć odciśniętego z wody bądź z oleju tuńczyka. Pomidory pokroić w mała kostkę. 3/4 pomidorów dodać do tuńczyka, zostawić 1/4. Do blendera włożyć także śmietanę i majonez. Zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać 1/4 pokrojonych pomidorów. Wymieszać.

Zrolowane ciasto rozwinąć, równomiernie pokryć nadzieniem po czym ponownie zawinąć.

Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Rolada tuńczyk - szpinak
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów

Warto wiedzieć robiąc roladę z tuńczykiem.

Użyłam tuńczyka w zalewie z oleju słonecznikowego. Można użyć także tuńczyka w zalewie z wody, czy w sosie własnym.

Przed podaniem roladę warto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Będzie nam dużo łatwiej wtedy całość pokroić.

Lubisz tuńczyka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Muffinki makaronowe.

7 thoughts on “Rolada ze szpinaku z tuńczykiem”

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować!! A czy tuńczyk princes w sosie własnym też się sprawdzi ( dieta i te sprawy 😀 )

  2. aż ślinka leci, jak się patrzy na te Twoje zdjęcia. muszę przetestować tego tuńczyka, którego użyłaś

  3. wygląda nieziemsko pysznie i skomplikowanie ale akurat mam tego całego princesa więc chyba się skuszę, wish me luck!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *