Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami i groszkiem

Risotto z krewetkami, które ostatnio zrobiłam uznane zostało przez moją koleżankę za najlepsze risotto jakie kiedykolwiek jadła 🙂

Ten komentarz był jak miód dla moich uszu 🙂 Przyznaję jednak, iż nie mogłam się z nią nie zgodzić.

Risotto wyszło kremowe i delikatne. Krewetki idealnie skomponowały się z czosnkiem, groszkiem i cebulą.

Risotto może być bardzo fajnym dodatkiem do dań obiadowych. Przygotowane jak w przepisie poniżej jest daniem głównym samo w sobie.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na risotto.

  • 42 dkg krewetek mrożonych
  • 12 dkg mrożonego groszku
  • 18,5 dkg ryżu Arborio
  • 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml wody bądź bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie do posypania ser Parmezan
Risotto z groszkiem i krewetkami
Risotto z krewetkami

Jak zrobić risotto z krewetkami.

Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać drobno kroją cebulę. Smażyć 2 minuty na małym ogniu.

Wsypać ryż, zwiększyć ogień. Prażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Ryż może zacząć lekko przywierać do dna garnka. Kiedy zaczyna się powoli przypalać dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Smażyć kilka sekund po czym wlać białe wino. Nie zmniejszać ognia gotować całość nieustannie mieszając, do momentu aż wino wyparuje.

Po wyparowaniu wina zmniejszyć ogień, dodać mrożony groszek i zacząć stopniowo dolewać wodę bądź bulion warzywny. Woda, którą dolewamy powinna być wrząca. Gotować risotto, mieszając cały czas i dodając małe ilości wody w międzyczasie. Kiedy ryż zaczyna mięknąć, wlać śmietankę, dodać sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy krewetki.

Po dodaniu krewetek całość powinna się zagotować i od momentu zagotowania powinniśmy gotować krewetki przez maksymalnie 2 minuty. Gotowe risotto podawać samo bądź posypane startym Parmezanem.

Risotto z groszkiem i krewetkami
Risotto z krewetkami

Warto wiedzieć robiąc risotto z owocami morza.

Krewetki, których użyłam były krewetkami królewskimi. Użyłam krewetek surowych, mrożonych.

Śmietankę zastąpić możemy serkiem mascarpone.

Nie dodawałam Parmezanu ale możecie go dodać jeśli chcecie.

Użyłam wina białego półsłodkiego.

Bardzo ważnym elementem risotto jest ryż. Koniecznie użyjcie właściwego ryżu czyli Arborio.

Lubisz owoce morza? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z paluszkami krabowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *