Kurczak w sosie musztardowo-estragonowym

Kurczak w sosie estragonowo-musztardowym

Robiąc ostatnio zakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu.

Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik.

Kiedy wróciłam do domu zaczęłam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka przyszła mi do głowy był sos z kurczakiem z dodatkiem musztardy z estragonem właśnie. Jak to mówią pierwsza myśl zawsze jest najlepsza więc nie myśląc dłużej zabrałam się za robienie potrawy 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na potrawkę z kurczaka z musztardą estragonową.

  • 12 dkg grzybów leśnych
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule szalotki
  • 300 ml śmietanki (do zup albo kremówki 36%)
  • 40 dkg piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z estragonem

Jak zrobić piersi z kurczaka w sosie z musztardy estragonowej.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do garnka. Dodać masło oraz pokrojone w plastry grzyby. Podsmażyć na małym ogniu, aż grzyby lekko zmiękną.Powinno to zająć około cztery minuty.

Następnie dodać piersi z kurczaka pokrojone w średniej wielkości kostkę. Smażyć przez pięć minut. Po pięciu minutach dodać śmietankę, sól, pieprz i musztardę.

Kontynuować smażenie na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając.

Danie podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym
Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie grzybowo-musztardowym.

Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym
Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym

Sięgnęłam po mieszankę grzybów leśnych. Do kupienia w sklepach. Jeśli jednak wolicie pieczarki to bez problemu możecie ich  użyć.

Jeśli nie uda wam się nigdzie kupić musztardy estragonowej spróbujcie zrobić ją sami w domu. Potrzebna wam będzie delikatna i kremowa musztarda jako baza i najlepiej świeży estragon. Wymieszać i co najmniej na noc do lodówki.

Mięso z kurczaka zastąpić możecie mięsem z indyka.

Lubisz kurczaka? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Chrupiące kąski z kurczaka z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *