Pieczone udka z kurczaka

Udka kurczaka w marynacie

Po daniu z piersi kurczaka przyszedł czas na danie z użyciem udek.

Udka kurczaka przyrządzone we właściwy sposób są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Takim udkom mało kto jest się w stanie oprzeć, a na ich sam widok każdemu cieknie ślinka.

Każde mięso, bez względu na rodzaj, najlepiej smakuje uprzednio zamarynowane. Marynata może być na słodko, na ostro czy pikantnie.

Najważniejsze aby przygotować ją odpowiednio wcześnie i przetrzymać w niej odpowiednio długo mięso.

Marynatę na bazie miodu, cytryny i musztardy francuskiej robię stosunkowo często. Połączona z mięsem z kurczaka smakuje wyśmienicie. Mięso pod wpływem marynaty nabiera lekko słodkiego, wyraźnego a jednoczenie cytrusowego smaku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na marynowane udka z kurczaka.

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 cebule szalotki
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 cytryny
  • rękaw do pieczenia
Udka marynowane w miodzie i musztardzie
Pieczone udka z kurczaka

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka.

Udka umyć po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miski wsypać pieprz, sól, dodać drobno krojoną cebulę, miód, musztardę, cytrynę krojoną w plastry oraz olej. Dobrze wymieszać. Włożyć udka z kurczaka. Każde udko dokładnie natrzeć marynatą. Miskę przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki a następnie włożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć na blasze do pieczenia.

Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą czy samo z sałatą.

Marynowane kurze udka
Pieczone udka z kurczaka

Warto wiedzieć robiąc pieczone w miodzie udka z kurczaka.

Do pieczenia użyłam udek z kurczaka. Można je jednak zastąpić podudziami czy skrzydełkami.

Sięgnęłam po cebulę szalotkę. W marynacie sprawdziła się bardzo fajnie. Nie jest tak ostra jak cebula biała dlatego nadała ona mięsu jedynie delikatnego smaku.

Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczaka.

1 thought on “Pieczone udka z kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *