Pieczone skrzydełka w marynacie

Pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie

Jeśli lubisz mięso z kurczaka to polubisz i to danie. Jest bajecznie proste do zrobienia i świetnie sprawdzi się na zbiorowych imprezach.

Skrzydełka z kurczaka przez długi czas były jedną z tych części kurczaka, po którą sięgałam najrzadziej. Zmieniło się to jakiś czas temu kiedy moja teściowa zrobiła na obiad pieczone skrzydełka z kurczaka właśnie. Podała je z tzatzikami i sałatką makaronową. Proste danie a smakowało fantastycznie.

Niedawno postanowiłam odtworzyć przepis teściowej i zrobiłam pieczone skrzydełka. Skrzydełka wyszły mi soczyste, lekko pikantne i palce lizać.

Zanim skrzydełka trafiły do piekarnia marynowałam je kilka godzin w marynacie. Polecam Wam przygotować skrzydełka wieczorem i marynować je przez noc.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone skrzydełka.

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże ząbki czosnku

Jak upiec skrzydełka z kurczaka.

Skrzydełka opłukać w wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem.

W małej miseczce wymieszać paprykę słodką i ostrą, sok i skórkę z cytryny, olej, miód, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Skrzydełka przełożyć do dużej miski, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki skrzydełka ułożyć na blasze do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut do godziny. W połowie czasu pieczenia skrzydełka przewrócić na drugą stronę.

skrzydełka z kurczaka w marynacie
Pieczone skrzydełka z kurczaka

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pieczone skrzydełka.

skrzydełka marynowane
pieczone skrzydełka w marynacie paprykowej

Sięgnęłam po naturalny miód akacjowy. Możecie skorzystać z dowolnego rodzaju miodu byłe był to miód naturalny a nie sztuczny.

Jeśli lubicie pikantne dania użyjcie większej ilości papryki ostrej. Możecie także zwiększyć ilość czosnku. Ja dodałam tylko dwa ząbki czosnku, gdyż nie chciałam aby czosnek przejął kontrolę nad innymi przyprawami.

Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę francuską z kurczakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *