Podudzia kurczaka w marynacie z masła orzechowego

Kurczak w marynacie z masła orzechowego

Masło orzechowe kojarzy mi się z Ameryką i charakterystycznym dla niej ciastem z wykorzystaniem tegoż masła.

W mojej kuchni dość rzadko sięgam po masło orzechowe. Ma ono dość charakterystyczny smak i naprawdę muszę mieć na nie ochotę.

Najprostszą formą serwowania masła orzechowego jest jego podanie z pieczywem, na chrupiącym toście chociażby.

Wielkim hitem są burgery podawane z dodatkiem tegoż masła czy chociażby ciasta, gdzie masło wykorzystywane jest jako krem bądź składnik do bazy ciasta.

Ja mam dla Was dość prostą propozycję na danie z wykorzystaniem masła orzechowego. Mięso z kurczaka lubią wszyscy i myślę, że większości osób przypadnie do gustu kurczak w marynacie na bazie masła orzechowego i jogurtu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w maśle orzechowym.

  • 1,2 kg podudek z kurczaka
  • 150 gr jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 10 dkg sezamu
Kurczak w marynacie
Pieczone podudzia kurczaka w marynacie z masła orzechowego

Jak zrobić podudzia kurczaka w marynacie.

Podudzia kurczaka namoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą.

Marynata: do miski wlać jogurt i dodać masło orzechowe. Wymieszać. Włożyć kurczaka i bardzo dokładnie pokryć marynatą każdy kawałek.

Miskę przykryć i włożyć do lodówki na noc.

Po wyjęciu z lodówki każdy kawałek kurczaka oprószyć sezamem. Przełożyć na blachę do pieczenia. Może być ona wyłożona papierem do pieczenia bądź mieć nałożoną kratkę, na której możemy ułożyć kurczaka.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec kurczaka przez godzinę. Po czterdziestu minutach czasu pieczenia ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika i przewrócić mięso na drugą stronę.

Kurczak w marynacie z masła orzechowego
Pieczone podudzia kurczaka w marynacie z masła orzechowego

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w marynacie z masła orzechowego.

Ja włożyłam kurczaka do piekarnika bez opcji grill. Możecie jednak grillować mięso, będzie ono wtedy bardziej przypieczone i chrupiące. Jeśli zdecydujecie się na grillowanie to musicie mieć na uwadze temperaturę i czas jaki mięso spędzi w piekarniku, gdyż obie będą niższe od tych, które sugeruję użyć do pieczenia.

Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Galaretkę z kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *