Pieczone piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Obok dań makaronowych dania z drobiu należą do tych, które można przygotować bardzo szybko.

Piersi z kurczaka są moją ulubioną częścią tego ptaka i sięgam po nie najczęściej. Lubię też bardzo udka ale myślę, iż mięso z piersi ma więcej zastosowań.

Nie tylko można je panierować, można je także grillować, podawać w sałatkach, z makaronem. Sprawdza się przygotowane na wiele sposobów.

Kiedy jestem pod presją przygotowania szybkiego obiadu i to jeszcze dodatkowo obiadu z mięsem na czele, sięgam po piersi z kurczaka właśnie.

Piersi z kurczaka przygotowane w zdrowszej formie to te pieczone lub grillowane. Do pieczenia dodałam odrobinę oleju po to tylko aby nie przywarły do patelni.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone piersi z kurczaka.

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 12,5 dkg mozzarelli
Pieczony kurczak
Pieczone piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Jak zrobić pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą.

Każdą z piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić raz wzdłuż tak aby z jednej powstały dwie części. W miseczce wymieszać sól, słodką paprykę oraz olej. Każdą z piersi natrzeć dokładnie mieszanką oleju z solą i papryką. Odstawić na 10 minut.

Pomidora pokroić w średniej grubości plastry. Tak samo przygotować mozzarellę.

Na dużą patelnię włożyć kurczaka. Smażyć na małym ogniu z obu stron po kilka minut, do momentu w którym mięso jest prawie upieczone. Na podpieczone piersi z kurczaka wyłożyć plastry pomidorów, posypać ziołami prowansalskimi, na wierz których wyłożyć mozzarellę. Przykryć pokrywką i trzymać przez 2 do 3 minut do momentu bardzo dokładnego stopienia się sera.

Gotowe piersi z kurczaka podawać z ryżem, same, z sałatką czy kaszą.

Piersi z kurczaka
Pieczone piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Warto wiedzieć robiąc piersi z kurczaka z mozzarellą.

Piersi z kurczaka zastąpić możemy mięsem z indyka. Nie smaży się ono jednak tak szybko jak to z kurczaka.

Kiedy pieczemy piersi na patelni przewróćmy je na drugą stronę w momencie, w którym środek piersi jest nadal różowy. Nie przewracajmy ich kiedy kurczak jest już dobrze podpieczony, gdyż mięso będzie suche.

Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Tartę pomidorową z klopsikami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *