Pasztet z białej fasoli i nerkowca

Pasztet z fasoli z orzechami nerkowca

Biała fasola to roślina strączkowata o dużej zawartości wartości odżywczych. Nie powinno zatem nikogo dziwić, iż w diecie wegetariańskiej warzywo to jest składnikiem wielu dań.

Fasola jest warzywem, z którego przygotować można zupy, dippy, sałatki, dania obiadowe takie jak mp. gulasz. Można z niej także wyczarować wyśmienity pasztet.

W pasztetach warzywnych najbardziej lubię to, iż pomimo braku mięsa nic im nie brakuje jeśli chodzi o smak. Często dobrze doprawiony pasztet warzywny smakuje lepiej niż niejeden pasztet mięsny.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pasztet z fasoli z nerkowcem
Pasztet z białej fasoli

Składniki na pasztet.

  • 40 dkg białej fasoli w puszce (fasola i zalewa)
  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżeczka soli (u mnie himalajska)
  • 1,5 łyżki ziaren chia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2,5 dkg płatków kukurydzianych

Jak zrobić pasztet z białej fasoli.

Do miseczki wsypać orzechy nerkowca. Zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.

Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Do blendera włożyć fasolę wraz z zalewą, namoczone orzechy nerkowca (po uprzednim odlaniu z nich wody), jajka, czosnek, natkę pietruszki, sól, sok z cytryny i płatki kukurydziane. Zmiksować na jednolitą masę.

Do masy wsypać chia. Miksować kolejne 10 sekund.

Płynną masę pasztetową wylać do aluminiowej formy do pieczenia.

Na brytfannę wlać wodę. Na brytfannie położyć foremkę z pasztetem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 55 minut.

Upieczony pasztet całkowicie wystudzić.

Pasztet z fasoli z orzechami nerkowca
Pasztet z białej fasoli

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pasztet z białej fasoli.

Wody na brytfannie powinno być na tyle aby w trakcie pieczenia pasztetu nie wyparowała.

Jedna puszka fasoli z zalewą ważyła dokładnie 40 dkg.

Foremka do pieczenia miała wymiary 9 na 22 centymetry.

Lubisz pasztety warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z dyni piżmowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *