Melon w szynce parmeńskiej

Melon z szynką parmeńską

Imprezowa przekąska, którą świetnie sprawdzi się także w sezonie grillowym.

To jest chyba najprostszy i najkrótszy przepis jaki znajdziecie na tym blogu 🙂

Prosty nie oznacza banalny ani niesmaczny. Połączenie melona z szynką spodoba się głównie tym osobom, które lubią łączyć mięso z owocami.

Melona w takiej postaci podać można jako przekąskę w formie na zimno lub na ciepło np. podpieczonego na grillu.

Tak czy owak warto wypróbować, gdyż czas przygotowania to dosłownie 5 minut.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na melon z szynką.

  • 1/2 melona
  • opakowanie szynki parmeńskiej

Jak zrobić przystawkę z melona.

Dojrzałego, soczystego melona przekroić na pół. Następnie podzielić na 8 równych części. Każdą “łódeczkę” melona dokładnie owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej.

Podawać samego albo z sosem balsamicznym.

melon i szynka
Melon w szynce parmeńskiej

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc melon z szynką parmeńską.

szynka parmeńska z melonem
Melon w szynce parmeńskiej

Użyłam melona Galia. Ma on lekko zielonawy kolor i miodowy posmak. Dość słodki.

Wykorzystałam jedno opakowanie szynki parmeńskiej. Miało ono łącznie 8 plasterków szynki. Jeśli chcecie zrobić więcej kawałków melona w szynce kupcie dwa albo i trzy opakowania szynki.

Lubisz szynkę parmeńską? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zimną przekąskę z ogórka i szynki parmeńskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *