Karmelizowane żeberka z piekarnika

Karmelizowane żeberka z piekarnika

To danie kojarzy mi się z mężczyzną w pubie w jednej ręce trzymającym ten smakołyk a w drugiej kufel piwa.

Nie wiem skąd to skojarzenie ale czy to pieczone czy to grillowane to po żeberka częściej sięgają mężczyźni niż kobiety.

Myślę, iż gdzieś w naszych głowach żeberka wydają nam się być zbyt ciężkim i zbyt tłustym daniem. A jak wiadomo my kobietki lubimy sałatki 😀

Odpowiednio przygotowane żeberka mogą być naprawdę pyszne i wcale nie tak ekstremalnie “ciężkie” jakby nam się mogło wydawać.

Najlepiej sprawdzą się żeberka pieczone. Nie polecam natomiast tych z wody, gdyż faktycznie one często opływają tłuszczem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na karmelizowane żeberka.

  • 80 dkg surowych żeberek wieprzowych
  • 15 dkg ananasa z puszki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić karmelizowane żeberka wieprzowe.

Ananasa zmiksować, włożyć do miski. Do ananasa dodać musztardę, ocet, miód, ketchup, sok z cytryny, imbir mielony, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać bardzo dokładnie. Przygotowaną marynatą natrzeć żeberka po czym odstawić całość na dwie godziny do marynowania.

Po dwóch godzinach żeberka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej metalową kratką. Po wierzchu każde żeberko polać pozostałą marynatą.

Żeberka włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na co najmniej 1,5 godziny. Od czasu do czasu sprawdzać widelcem czy są miękkie (powinny odchodzić od kości), gdyż pieczenie może zająć dłużej niż 1,5 godziny.

pieczone żeberka
Karmelizowane żeberka z piekarnika

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc marynowane żeberka.

żeberka marynowane
Karmelizowane żeberka z piekarnika

Jeśli chcecie aby żeberka upiekły się szybciej to możecie je przed zamarynowaniem podgotować.

Jeśli pieczemy żeberka bez uprzedniego podgotowania to w zależności od mięsa może to zająć około 2 godziny.

Najlepsze żeberka to takie, które są bardzo dobrze wypieczone i odchodzą od kości.

Lubisz dania mięsne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *