Fasolka ze szpinakiem

Fasolka w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Warzywa z puszki są świetną alternatywą dla warzyw surowych i mrożonych. Łatwo się przechowują a do tego nie wymagają gotowania. Otwierasz puszkę i gotowe.

Oczywiście nie każde warzywo z puszki wykorzystać można w ten sam sposób. Na ogół warzywa puszkowe nadają się do sałatek, kremów, pasztetów, gorących dań obiadowych. Osobiście nie wszystkie warzywa z puszki wykorzystałabym do zupy.

Jeśli szukacie inspiracji na dania z wykorzystaniem warzyw z puszki właśnie to mogę Wam polecić:

Pasztet z białej fasoli

Sałatka z czerwonej fasoli

Sałatka meksykańska

Fasolka z serem

Sałatka z selera konserwowego

Falafel

Lasagne z ciecierzycą

Chilli con carne

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na fasolkę ze szpinakiem.

  • 20 dkg pomidorów w puszce
  • 50 dkg świeżych pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 8 dkg świeżego szpinaku
  • szczypta cukru
  • 40 dkg białej fasoli w zalewie (fasola bez zalewy)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 4 jajka sadzone do podania

Jak zrobić fasolkę ze szpinakiem.

Pomidory w skórce i z ziarnami pokroić w bardzo małą kostkę, posiekać lub zmiksować. Włożyć na patelnię. Dodać rozmaryn, pomidory z puszki (krojone w kostkę), fasolkę z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, sól oraz pieprz. Gotować 30 minut na małym ogniu.

Po 30-u minutach dodać świeży szpinak. Wymieszać i gotować przez kolejne 3-4 minuty.

Fasolkę podawać z sadzonymi jajkami.

Fasolka ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Fasolka ze szpinakiem

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc fasolkę ze szpinakiem.

Jajka sadzone zrobiłam na patelni nieprzywierającej. Posmarowałam ją jedynie olejem, wbiłam jajka i smażyłam na średnim ogniu przez kilka minut, aż białko zupełnie się ścięło. Żółtko nadal było lekko płynne.

Użyłam fasolki z puszki. Fasolka z puszki jest miękka dlatego nie trzeba jej zbyt długo gotować. Możecie użyć suszonej fasoli. Musicie ją wcześniej jednak namoczyć w wodzie i podgotować.

Lubisz dania z białej fasoli? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z białej fasoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *