Curry ze słodkich ziemniaków

Curry warzywne

Curry to danie z kuchni indyjskiej. Jego bazą jest sos z dodatkiem przypraw takich jak imbir, kurkuma czy chociażby chili. To jakie przyprawy użyte są do sosu zależy od regionu, z którego dane curry pochodzi.

Z sosem połączyć możemy warzywa, drób, ryby i owoce morza a także wołowinę oraz baraninę. Najbardziej popularne rodzaje curry to curry warzywne i curry z kurczakiem.

Curry warzywne przygotować można chociażby z ciecierzycą, dynią, kalafiorem, fasolką szparagową, cukinią czy ziemniakami. To tylko niektóre propozycje oczywiście, gdyż lista warzyw, które można wykorzystać do tego dania jest bardzo długa.

Ja zrobiłam curry ze słodkich ziemniaków z dodatkiem świeżego szpinaku. Na to właśnie curry jest poniższy przepis.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Curry ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem
Curry ze słodkich ziemniaków

Składniki na curry.

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 5 dkg świeżego szpinaku
  • 1 kg słodkich ziemniaków
  • 1/2 łyżeczka suszonej papryczki chili
  • 1 1/4 łyżeczka soli
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3/4 łyżeczki suszonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 40 dkg krojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 5 ziaren kardamonu
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka tandori masala (opcjonalnie)
  • świeża kolendra

Jak zrobić curry warzywne.

Cebulę pokroić w kostkę włożyć do garnka, dodać olej i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę chili oraz paprykę słodką, starty na tarce imbir, kardamon, tandori masalę, kurkumę i kumin. Smażyć minutę po czym dodać pokrojone w 3-y centymetrową kostkę słodkie ziemniaki, wodę, pomidory w puszcze i sól. Dusić na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki są miękkie i zaczynają się rozpadać. W tym momencie dodać świeży szpinak, wymieszać i trzymać na ogniu dodatkowe 2-3 minuty.

Curry posypać świeżo krojoną kolendrą. Podawać z ryżem.

Curry ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem.
Curry z ziemniaków

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc curry warzywne.

Pomidory w puszcze powinny być pokrojone w kostkę. Jeśli nie są trzeba albo je pokroić albo zmiksować.

Dodałam świeży imbir ale możecie także użyć imbiru w proszku.

Ziemniaki możecie pokroić w większą lub mniejszą kostkę.

Lubisz dania ze słodkich ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki pieczone z tofu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *