Ciastka jabłkowe bez glutenu

Bezglutenowe ciasteczka jabłkowe

W tym tygodniu prawie codziennie coś piekę. Robiłam już bułki pszenne, muffiny, pizzę a także ciastka. Jak tak dalej pójdzie to braknie mi chyba mąki 😀

Ciastka z dodatkiem jabłek zrobiłam w środę. Do ch przygotowania użyłam w sumie trzech mąk bez glutenu. Jeśli tak jak i ja staracie się unikać glutenu to wiecie, iż w domu warto jest mieć zapas różnych mąk bezglutenowych.

Ja jakiś czas temu kupiłam bardzo dużą ilość przeróżnych mąk. W mojej spiżarni mam mąki takie jak gryczana, ryżowa, z pestek dyni, z komosy ryżowej, kokosowa, migdałowa, jaglana, teff, z amarantusa, kukurydziana, sorgo i chyba jeszcze jakieś inne. Jest ich naprawdę sporo.

Jak sami widzicie wybór mam dość spory dlatego też pewnie w najbliższym czasie przepisów na pieczywo bez glutenu będzie na blogu więcej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bezglutenowe ciasteczka jabłkowe
Ciastka jabłkowe

Składniki na ciastka jabłkowe.

  • 25 dkg białego sera
  • 2 jajka
  • 20 dkg mąki jaglanej + dodatkowa spora ilość mąki do podsypania ciasta
  • 10 dkg mąki z komosy ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg masła
  • 3 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania ciastek
  • 1,5 dkg drożdży
  • szczypta soli (u mnie himalajska)
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 40 dkg tartych jabłek

Jak zrobić ciastka z jabłkami.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miseczki. Dodać 1,5 łyżki cukru oraz cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

Ser, miękkie masło, drożdże, cukier puder oraz 1 jajko włożyć do miski. Rozetrzeć. Dodać przesiane przez sitko mąki, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto. Ja użyłam miksera z nakładką hak. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Z jabłek odcisnąć sok (nie wyciskać ich jednak bardzo mocno).

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 centymetra. Przy wałkowaniu ciasto podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka o średnicy 7-u centymetrów. Na połowę każdego kółka kłaść łyżeczkę jabłek, przykrywać pustą częścią kółka (tak jakbyśmy robili pierogi ale bez sklejania). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W kubeczku roztrzepać jajko widelcem. Posmarować jajkiem każde ciastko.

Ciastka odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Wkładać ciastka. Piec 30-35 minut. Upieczone ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Bezglutenowe ciastka z jabłkami i serem
Ciastka jabłkowe

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka z jabłkami.

Ciasto po wyjęciu z lodówki od razu wałkować. Jeśli zostawimy je w temperaturze pokojowej zbyt długo będzie miękkie i ciężko będzie je wałkować. W trakcie wałkowania ciasto potrzebuje dość sporej ilości mąki.

Mąki bezglutenowe zastąpić można mąką pszenną. Trzeba jej dodać identyczną ilość.

Ciastka są już dobre po 25-u minutach pieczenia. Ja osobiście lubię ciasteczka bardziej przypieczone dlatego piekłam je dłużej.

Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka kakaowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *