Bułka bezglutenowa na zakwasie

Bezglutenowa bułka na zakwasie z orzechami

Już jakiś czas temu zrobiłam zakwas bezglutenowy na pieczywo. Do dzisiaj powstało z niego dość sporo chlebów i bułek.

Pomimo tego, iż zakwas przygotowany przeze mnie jest na mące ryżowej używam go do pieczenia bułek i chlebów z różnych mąk. Poniższy przepis na bułkę jest akurat z wykorzystaniem mąki ryżowej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bezglutenowa bułka na zakwasie z posypką orzechową
Bułka bezglutenowa na zakwasie

Składniki na bułkę na zakwasie.

  • 2 jajka
  • 300 ml letniego mleka
  • 4 dkg płynnego masła bez soli
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 15 dkg aktywnego zakwasu
  • 15 dkg mąki sorgo
  • 15 dkg mąki z ryżu białego
  • 5 dkg mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej

Posypka orzechowa:

  • 6 dkg orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki z sorgo

Jak zrobić bezglutenową bułkę na zakwasie.

Jajka włożyć do miski, lekko roztrzepać. Odłożyć 1 łyżkę jajek do kubka.

Do jajek w misce dodać cukier puder, sól, zakwas, gumę ksantanową, płynne masło, przesiane przez sitko mąki oraz letnie mleko. Wymieszać po czym wyrabiać przez 10 minut. Ja zrobiłam to w malakserze z nakładką hak.

Wyrobione ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Posypka orzechowa: orzechy drobno posiekać. Wymieszać z cukrem, mąką i miękkim masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki. Po wierzchu posmarować jajkiem, które odłożyliśmy wcześniej do kubka. Posmarowaną jajkiem bułkę posypać posypką orzechową. Przykryć luźno folią spożywczą, na którą położyć ściereczkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.

Na dnie piekarnika położyć garnek z wodą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Kiedy gorący wstawić bułkę. Piec przez godzinę.

Bułkę po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.

Bezglutenowa bułka na zakwasie z posypką orzechową
Bułka bezglutenowa

Smacznego!

Warto wiedzieć bezglutenową bułkę.

Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 24 na 14 centymetrów.

W samej lodówce bułka spędziła 10 godzin. Po wyjęciu z lodówki rosła w temperaturze pokojowej przez 6 godzin.

Orzechy nie są koniecznością ale z nimi pieczywo będzie smaczniejsze.

Upieczona już bułka jest dość sucha dlatego koniecznie trzeba przechowywać ją w zamkniętym pojemniku.

Lubisz wypieki bez glutenu? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka jabłkowe bez glutenu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *