Biała zupa kalafiorowa z twistem

Zupa kalafiorowa

Mogę śmiało powiedzieć, iż uwielbiam zupy.

W domu obiad zawsze składał się z dwóch dań, z zupy i z dania głównego.

img_1160-1_done
Biała zupa kalafiorowa z twistem

Zupy, które gotowała moja mama nie były zupami z serii zupa krem, które swoją drogą uwielbiam.

Zupy te zrobione były z dużej ilości warzyw, często z dodatkiem mięsa a składniki pokrojone były w duże kawałki, nie miksowane.

Teraz to jest różnie. Ja ososbiście preferuję zupy krem. Zdarza się jednak, iż gotuję tradycyjne zupy, których nie blenduję.

Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz.

Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks

Składniki potrzebne do przygotowania zupy z kalafiora.

  • 1 1/2 litra wody
  • 1 mała cebula
  • 1 średni kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały seler
  • 2 małe pietruszki
  • 1 jabłko (kwaskowe)
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany (12% do zupy)

Jak zrobić zupę kalafiorową.

Kroimy wszystkie składniki w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę i miksujemy. Na koniec zupę musimy jeszcze zagotować. Serwujemy ze świeżą bagietką. Pycha.

Smacznego!

Zupa kalafiorowa
Zupa

O czym warto pamiętać przygotowując zupę z kalafiora.

Gotując warzywa, kalafior możemy dodać kilka minut później aniżeli pozostałe składniki. Nie potrzebuje on tak długiego czasu na ugotowanie jak chociażby pietruszka.

Lubisz kalafior? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kalafiora w stylu biriani.

1 thought on “Biała zupa kalafiorowa z twistem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *