Bezglutenowe ciastka z mąki teff

Ciastka bezglutenowe z mąki teff

Mąka teff wyrabiana jest z rośliny teff inaczej zwanej miłką abisyńską,  która rośnie naturalnie w północno-wschodniej Afryce.

Roślina ta ma bardzo małe ziarna, które są bogatym źródłem białka, fosforu i magnezu. Najważniejsze jednak jest to, iż nie zawierają one w sobie glutenu.

Nie piekłam wcześniej nic z mąki teff i dlatego nie do końca wiedziałam czego oczekiwać po jej smaku oraz jak zachowa się w trakcie pieczenia.

Jeśli chodzi o smak, jest on bardzo intensywny i nie można go na pewno porównać do tego jaki ma mąka pszenna.

Mąkę teff połączyłam z mąką kukurydzianą. Ciastka przez to były dość “zbite” jeśli chodzi o konsystencję.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na bezglutenowe ciastka.

  • 25 dkg mąki teff
  • 10 dkg mąki kukurydzianej
  • 5 dkg jasnego cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka otartej skórki z limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 10 dkg żurawiny suszonej
  • 240 ml mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo: 50 ml mleka do skropienia upieczonych ciastek oraz 2-3 łyżki mąki teff do podsypania ciastek.

Ciastka bez glutenu
Bezglutenowe ciastka z mąki teff

Jak zrobić ciastka bez glutenu z mąki teff.

Do miski przesiać mąkę teff oraz mąkę kukurydzianą. Dodać sól, cukier, otartą skórkę z limonki oraz proszek do pieczenia.

Do osobnej miski wbić jajko, dodać mleko oraz sok z limonki. Wymieszać. Odstawić na pięć minut.

Do suchych składników z pierwszej miski dodać mokre składniki z drugiej miski  oraz żurawinę. Dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto wyłożyć na blat, uprzednio podsypany mąką. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Szklanką lub kubkiem wycinać kółka.

Gotowe ciasta ułożyć na blasze wysmarowanej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasta bardzo intensywnie skropić mlekiem. Odstawić do wystygnięcia.

Ciastka z mąki teff
Bezglutenowe ciastka z mąki teff

Warto wiedzieć robiąc ciastka z mąki teff.

Ciastka bezglutenowe idealnie sprawdzają się w wersji śniadaniowej. Mi smakowały najbardziej posmarowane po górze powidłem śliwkowym.

Ciastka po upieczeniu są dość twarde więc konieczne jest ich intensywne skropienie mlekiem.

Ja do wycięcia ciastek użyłam szklanki. Ciastka nie powinny być zbyt małe dlatego szklanka czy kubek do wycięcia ich kształtu są jak znalazł.

Lubisz ciastka bezglutenowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka orzechowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *