Barszcz czerwony

Domowy barszcz czerwony

Macie ochotę na intensywny w smaku, domowy barszcz czerwony? Jeśli tak to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na zakwas z buraczków czerwonych. Zakwas zrobiłam, gdyż planowałam ugotować barszcz czerwony. Tak też się stało ostatnio 🙂

Barszcz czerwony, ten domowy oczywiście, zrobiony we właściwy sposób smakuje wspaniale. Używając dużej ilości buraków, dodatkowych warzyw i ziół osiągnąć możemy intensywny smak barszczu. Dodatkowo koncentrat buraczany dość znacznie wyostrza jego smak.

Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów.

Barszcz czerwony możecie także przygotować w trochę wzbogaconej formie i podać jako zupę z dodatkiem warzyw, jajka i śmietany. Jest to tzw. barszcz po ukraińsku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na barszcz czerwony.

  • 250 ml domowego zakwasu z buraka
  • 1,5 kg buraczków ćwikłowych
  • 1 mały seler (korzeń)
  • 1 mały por
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 2 liście laurowe
  • kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków)
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1,8 litra wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Jak zrobić barszcz z buraków ćwikłowych.

Buraczki obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka.

Marchew, pietruszkę i selera także obrać, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych buraków.

Pora umyć, pokroić w krążki. Włożyć do garnka.

Do warzyw wlać wodę, dodać liście laurowe i grzyby. Wstawić na ogień, zagotować po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 1,5 godziny.

Po 1,5 godziny dodać pokrojone w plastry jabłko (wraz ze skórką), sól, pieprz i cukier oraz sok z cytryny. Kontynuować gotowanie przez kolejną godzinę. Na sam koniec wlać zakwas buraczany i barszcz tylko zagotować (nie kontynuować gotowania).

Barszcz wystudzić. Kiedy zimy przelać przez gęste sitko.

Gotowy barszcz podawać z jajkiem, warzywami, uszkami czy jako pitny dodatek do krokietów.

barszcz z buraczków ćwikłowych
Barszcz czerwony

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc barszcz czerwony.

barszcz z buraków ćwikłowych
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony można dodatkowo doprawić suszonym majerankiem. Ja tym razem nie dodałam tego zioła.

Użyłam suszonych grzybów prawdziwków. Grzyby przed dodaniem do barszczu należy namoczyć w wodzie.

Lubisz buraki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ćwikłę z chrzanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *