Tajskie curry
||

Tajskie zielone curry z kurczakiem

Zielone curry to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. Jego podstawą jest zielona pasta curry oraz mleko kokosowe, które łączy się z drobiem, rybą, owocami morza bądź innym dowolnym mięsem. Zielona pasta curry powstaje z zielonej papryczki chili, cebuli, trawy cytrynowej, kolendry, pasty krewetkowej i przyprawy galangal. Jeśli chodzi o sposób podania to zielone curry podać można z ryżem lub quinoa, posypane świeżo krojoną kolendrą oraz papryczką chili. Danie to sprawdza się podane na lunch bądź obiad.

Jeśli lubisz dania, które podać można z ryżem sprawdź także:

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Tajskie curry
Zielone curry

Składniki na tajskie zielone curry.

  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 450 g podudzi z kurczaka bez kości
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 liście curry
  • sok z 1/2 limonki
  • 100 g zielonej papryki
  • 150 g mieszanki zielonej fasoli i groszku cukrowego
  • 100 ml wody

Do podania: ryż gotowany na sypko, świeżo krojona papryka chili, opcjonalnie kolendra.

Jak zrobić tajskie zielone curry.

Na patelnię wlać olej, dodać pastę curry i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Kolejno, dodać pokrojone w kostkę podudzia kurczaka i kontynuować smażenie przez 5 minut. Następnie dodać mleko kokosowe, pokrojoną paprykę, groszek, liście curry oraz wodę. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodać sól oraz sok z limonki. Gotowe zielone curry podawać z ryżem gotowanym na sypko.

Tajskie curry
Zielone curry

Warto wiedzieć robiąc tajskie zielone curry.

Udziec z kurczaka zastąpić można mięsem z piersi kurczaka lub mięsem z indyka.

Lubisz curry? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Curry ze słodkich ziemniaków.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tajskie zielone curry
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Thai Green Curry z kurczakiem to dla mnie tajska magia na co dzień. Robię je z pastą zielonego curry, mlekiem kokosowym, kurczakiem, bakłażanem i papryką – ostre i aksamitne w duecie. Liście limonki i tajska bazylia to must-have – zapach jest powalający. Smażę pastę z mięsem, zalewam mlekiem kokosowym, wrzucam warzywa i duszę – smakuje jak z tajskiego stoiska. Dla nas więcej chili – polski twist dla lubiących ogień. Z ryżem jaśminowym porcja dla czterech osób jest sycąca i niedroga. Uwielbiam to danie za harmonię – słodycz, pikantność i świeżość w każdym łyku. Polecam każdemu, kto chce spróbować Azji w swojej kuchni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *