Kurczak w sosie pieczarkowym z czosnkiem i mascarpone to pomysł na szybki obiad, który pomimo swojej prostoty zachwyca smakiem. Tego kurczaka z patelni zrobić można w 30 minut, dlatego też danie to tak dobrze sprawdza się robione w trakcie tygodnia, kiedy to mamy mniej czasu na gotowanie aniżeli na weekendzie. Przygotowanie kurczaka w sosie pieczarkowym zacząć należy od przekrojenia większych kawałków mięsa wzdłuż na pół, oprószenia ich solą, pieprzem, ziołami oraz mąką. Kolejno, mięso należy obsmażyć na złoty kolor, najlepiej na maśle ghee bądź klarowanym, chociaż można zrobić to również na oliwie. Po obsmażeniu mięsa zabrać można się za podsmażenie czosnku oraz grzybów, także na maśle a później na ich podgotowaniu z wodą i mascarpone. Do tak przygotowanego sosu grzybowego wkładamy obsmażone mięso i gotujemy razem na małym ogniu kilka minut, aby sos zgęstniał a mięso stało się miękkie.
Dodatki, z którymi podać można kurczaka w sosie pieczarkowym to chociażby:
- pieczona kostka ziemniaczana
- gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem
- młode ziemniaki z natką i czosnkiem
- aligot
- gratin ziemniaczane
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w sosie pieczarkowym.
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g serka mascarpone
- 300 ml wody
- 1/2 kostki bulionowej warzywnej
- 2 łyżki masła ghee lub masła klarowanego
- 4 duże ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli (płaska)
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 250 g pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeża natka pietruszki do podania

Jak zrobić kurczaka w sosie pieczarkowym.
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, oprószyć z każdej strony oregano, pieprzem, 1/2 łyżeczką soli oraz mąką. Na patelnię włożyć łyżkę masła, rozgrzać i kiedy płynne a także gorące, ułożyć na nim piersi z kurczaka. Kurczaka smażyć na średniej wielkości ogniu na złoty kolor z obu stron – około 8 minut. Usmażone mięso wyjąć na talerzyk.
Na patelnię włożyć pozostałe masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek i smażyć przez kilka sekund. Kolejno włożyć pokrojone na plasterki pieczarki i kontynuować smażenie na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie wsypać 1/4 łyżeczkę soli, włożyć kostkę bulionową, wlać wodę i mascarpone. Gotować przez 2-3 minuty, po czym włożyć podsmażonego kurczaka i gotować na małym ogniu przez 10 minut. W połowie gotowania mięso przewrócić na drugą stronę a pod koniec gotowania całość posypać świeżo-krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie pieczarkowym.
W podobny sposób jak piersi kurczaka przygotować można podudzia kurczaka oraz piersi indyka.
Natkę pietruszki zastąpić można świeżo-krojonym estragonem.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w sosie cytrynowym.


Dosyć często gotuję tak kurczaka. Dzieci lubią tą potrawę.
Dawno tego nie gotowałam. Moje dzieci lubią takiego kurczaka z makaronem.