Soczysty kurczak w sosie cytrynowym z masłem i ziołami to danie, które rewelacyjnie sprawdza się podane na obiad. Bardzo często po ugotowaniu bądź usmażeniu mięso z piersi kurczaka bywa suche. Dodatek soku z cytryny i masła sprawia, iż drób po usmażeniu jest soczysty a dodatkowo ma on lekko ziołowy oraz cytrusowy smak. Ten kurczak z patelni zawsze się udaje, jest bardzo prosty do zrobienia a co za tym idzie idealny na szybki obiad. Uwielbiam robić go w trakcie tygodnia, kiedy to nie za bardzo mam pomysł na obiad. To danie z drobiu podaję z dodatkiem ryżu gotowanego na sypko, makaronu bądź puree z ziemniaków. Fajnie smakuje ono podane także z poniższymi dodatkami.
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kurczaka w sosie cytrynowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w sosie cytrynowym.
- 2 duże piersi z kurczaka (750 g)
- 2 duże ząbki czosnku
- 50 ml soku z cytryny
- 100 g masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- plastry z 1/2 cytryny

Jak zrobić kurczaka w sosie cytrynowym.
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, po czym obtoczyć każdy kawałek mięsa w mące. Na patelnię włożyć masło, wlać oliwę z oliwek i rozgrzać. Następnie w gorącym tłuszczu ułożyć uprzednio obtoczone w mące piersi z kurczaka i smażyć je na średniej wielkości ogniu przez 3-y minuty. Przewrócić i smażyć z drugiej strony przez kolejne 3-y minuty. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Po tym czasie wlać sok z cytryny oraz wodę, włożyć plastry cytryny, sól, pieprz oraz zioła. Od czasu do czasu przewracać mięso z jednej strony na drugą i gotować je w sosie na średniej wielkości ogniu prze 6-8 minut. Na koniec mięso posypać świeżo-krojoną natką pietruszki i podawać z ziemniakami bądź ugotowanym na sypko ryżem.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie cytrynowym.
Jeśli nie macie w domu mieszanki ziół włoskich, to możecie przygotować własną mieszankę. Potrzebne będą wam do niej suszone zioła takie jak tymianek, rozmaryn, estragon, bazylia, oregano. Zioła wystarczy wymieszać ze sobą w proporcjach 1 do 1.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka cacciatore.


Dodaj komentarz