Kurczak w cieście
||

Kurczak w cieście naleśnikowym

Kurczak w cieście naleśnikowym to idealny sposób na wykorzystanie resztek mięsa, które często zostaje nam z rosołu lub po upieczeniu kurczaka. Mi osobiście zdarza się to dość często, gdyż gotuję jedynie dla siebie oraz męża i nie zawsze jesteśmy w stanie przejeść wszystko od razu 🙂

Przepis na kurczaka w cieście naleśnikowym, którym dzielę się z Wami poniżej zaczerpnęłam od mojej mamy, która zwykła przygotowywać to danie na niedzielny obiad. Podawała je najczęściej zamiast mięsa, z dodatkiem puree z ziemniaków i surówki. Danie to polecam na obiad, lunch, ale także jako przekąskę, gdyż w tej roli sprawdza się równie dobrze.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kurczak smażony w cieście naleśnikowym
Kurczak w cieście

Składniki na kurczaka w cieście naleśnikowym.

  • 250 g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 małe jajko

Jak zrobić kurczaka w cieście naleśnikowym.

Do miski wbić jajko, dodać wodę, mleko, 1/4 łyżeczkę soli, pieprz oraz przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą ręcznego ubijaka połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto bez grudek.

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, posolić 1/4 łyżeczką soli. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Następnie, wylać około 1/4 część ciasta naleśnikowego, które smażyć przez 20-30 sekund na średnim ogniu, po czym równomiernie ułożyć na cieście kurczaka, którego zalać pozostałym ciastem. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na mały i smażyć do momentu, aż wierzchnia warstwa ciasta będzie niemalże całkowicie upieczona. W tym momencie ostrożnie przewrócić placek na drugą stronę i kontynuować smażenie przez kolejnych kilka minut. Tak przygotowanego kurczaka podawać jajko dodatek do ziemniaków, samego lub z dodatkiem surówki.

Kurczak w cieście
Kurczak w cieście

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w cieście naleśnikowym.

Wodę gazowaną zastąpić można wodą niegazowaną, bądź użyć wyłącznie mleka do przygotowania ciasta.

Mięso z kurczaka posoliłam 1/4 łyżeczką soli, można jednak dodać jej odrobinę więcej. Wszystko zależy od tego jak słone dania lubimy.

Do smażenia użyłam patelni o średnicy 20-u centymetrów.

Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia z kurczaka w boczku.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kurczak w cieście naleśnikowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *