Warzywa w sosie
Najczęstszym dodatkiem jaki serwuję do dań mięsnych oraz ryb są bez wątpienia wszelkiego rodzaju surówki, jednak zaraz za nimi plasują się warzywa w formie duszonej oraz gotowanej. Jednym z prostych dań wegetariańskich, które fenomenalnie dopełnia smak smażonych ryb oraz mięs, są gotowane warzywa w sosie śmietanowym. Danie to przygotować można z dowolnie wybranych warzyw, ja sięgam po paprykę, pieczarki oraz marchew, dodaję również odrobinę cebuli oraz czosnku. Część warzyw kroję na kawałki, część ścieram na tarce i kiedy gotowe smażę całość na oliwie. Kolejno dodaję przyprawy, zagęszczam mąką ziemniaczaną połączoną ze śmietanką oraz wodą i gotuję razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Do jakich dań podawać warzywa w sosie śmietanowym? Poniżej kilka propozycji na dania, które pysznie komponują się podane z tym warzywnym dodatkiem.
- tradycyjny schabowy
- pieczony kurczak
- pikantne udka z kurczaka
- kotlet de volaille z masłem
- placki ziemniaczane z szynką
- pieczona karkówka
Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na warzywa w sosie i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na warzywa w sosie.
- 250 g pieczarek
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 g marchwi
- 50 g cebuli
- 300 g papryki
- 1/4 łyżeczka płatków chili
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 200 ml wody
- 50 ml śmietanki (30%)
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić warzywa w sosie.
Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w pół-plastry a pieczarki i paprykę na większe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać oliwę, włożyć pokrojone warzywa i smażyć na średniej wielkości ogniu przez moment. Kolejno dodać płatki chili, sól oraz pieprz i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietanką, po czym wlać do warzyw. Mieszając od czasu do czasu gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut.

Warto wiedzieć robiąc warzywa w sosie.
W tym daniu użyć można papryki żółtej, zielonej, czerwonej bądź ich mieszanki.
Sięgnęłam po cebulę szalotkę lecz zamiast niej wykorzystać można białą cebulę lub cebulę czerwoną.
Lubisz dania z warzyw? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Duszony kabaczek.

