Przepis na warzywa w sosie
|||

Warzywa w sosie

Najczęstszym dodatkiem jaki serwuję do dań mięsnych oraz ryb są bez wątpienia wszelkiego rodzaju surówki, jednak zaraz za nimi plasują się warzywa w formie duszonej oraz gotowanej. Jednym z prostych dań wegetariańskich, które fenomenalnie dopełnia smak smażonych ryb oraz mięs, są gotowane warzywa w sosie śmietanowym. Danie to przygotować można z dowolnie wybranych warzyw, ja sięgam po paprykę, pieczarki oraz marchew, dodaję również odrobinę cebuli oraz czosnku. Część warzyw kroję na kawałki, część ścieram na tarce i kiedy gotowe smażę całość na oliwie. Kolejno dodaję przyprawy, zagęszczam mąką ziemniaczaną połączoną ze śmietanką oraz wodą i gotuję razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Do jakich dań podawać warzywa w sosie śmietanowym? Poniżej kilka propozycji na dania, które pysznie komponują się podane z tym warzywnym dodatkiem.

Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na warzywa w sosie i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na warzywa w sosie
Warzywa w sosie śmietanowym

Składniki na warzywa w sosie.

  • 250 g pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g marchwi
  • 50 g cebuli
  • 300 g papryki
  • 1/4 łyżeczka płatków chili
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
  • 200 ml wody
  • 50 ml śmietanki (30%)
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na warzywa w sosie
Warzywa w sosie śmietanowym

Jak zrobić warzywa w sosie.

Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w pół-plastry a pieczarki i paprykę na większe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać oliwę, włożyć pokrojone warzywa i smażyć na średniej wielkości ogniu przez moment. Kolejno dodać płatki chili, sól oraz pieprz i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietanką, po czym wlać do warzyw. Mieszając od czasu do czasu gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut.

Przepis na warzywa w sosie
Warzywa w sosie śmietanowym

Warto wiedzieć robiąc warzywa w sosie.

W tym daniu użyć można papryki żółtej, zielonej, czerwonej bądź ich mieszanki.

Sięgnęłam po cebulę szalotkę lecz zamiast niej wykorzystać można białą cebulę lub cebulę czerwoną.

Lubisz dania z warzyw? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Duszony kabaczek.

Przepis na warzywa w sosie
Warzywa w sosie śmietanowym
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Warzywa w sosie
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *