W tym roku po raz pierwszy wysiałam ziarna zielonych szparagów i przygotowałam rozsady, a wszystko to dlatego, iż zamierzam mieć swoje własne szparagi w moim domowym ogródku. Zanim jednak moje szparagi staną się gotowe do użycia i osiągną odpowiedni rozmiar, zejdzie co najmniej dwa lata i do tego czasu zmuszona jestem sięgać jedynie po kupne okazy. Z niecierpliwością czekam jednak na moment, w którym będę mogła cieszyć się własnoręcznie wyhodowanymi zielonymi szparagami. Jeśli podobnie jak ja lubicie szparagi to z pewnością robiliście niejedno już danie z nimi w roli głównej. Warzywo to wykorzystać można do przygotowania zup, tart czy sałatek. Jest pyszne zarówno w wersji pieczonej, gotowanej jak i na surowo. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dania ze szparagami.
Pieczone szparagi z parmezanem to jedno z dań do przygotowania, którego was zachęcam. Z pewnością będziecie w stanie zrobić je w około 30 minut, z czego czas pracy nad tym daniem to mniej niż 10 minut, gdyż pozostały czas to czas przeznaczony na pieczenie tego zielonego warzywa. Zielone szparagi układam na blaszce do pieczenia, intensywnie smaruję je lekko-pikantną marynatą z oliwy, chili, czosnku, soku z cytryny oraz przypraw. Wkładam całość do piekarnik na 20 minut i kiedy gotowe podaję posypane parmezanem. Tak przygotowane szparagi są świetne z dodatkiem chrupiących tostów, podane czy to na śniadanie, na kolację czy też na lunch. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na szparagi z parmezanem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone szparagi z parmezanem.
- 500 g zielonych szparagów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony w prasce
- 1/4 łyżeczka płatków chili
- 50 g tartego sera parmezan

Jak zrobić pieczone szparagi z parmezanem.
Z umytych oraz osuszonych szparagów odłamać i usunąć ich twardą, łykowatą część, która znajduje się u ich podstawy. W miseczce wymieszać płatki chili, pieprz, sól, sok z cytryny, oliwę i czosnek. Szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno, przy pomocy pędzelka każdy szparag dokładnie posmarować marynatą z miseczki. Blaszkę ze szparagami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ją z piekarnika, szparagi przełożyć na talerzyk, polać płynem, który powstanie w trakcie pieczenia i posypać tartym serem parmezan.

Warto wiedzieć robiąc pieczone szparagi z parmezanem.
Płatki chili zastąpić można świeżą papryką chili bądź ostrą papryką mieloną. W przypadku ostrej papryki należy użyć jej nieco mniej aniżeli płatków chili.
Lubisz dania z zielonymi szparagami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szparagi z ricottą i pesto.


Własne szparagi z pewnością będą pyszne. 🙂
Przepis wygląda na prosty i smaczny.