Wilgotne, warzywne muffiny z żółtym serem i cukinią to pomysł na szybką i smaczną przekąskę, którą z powodzeniem zaserwować można na lunch, śniadanie, kolację oraz na niemalże każdej imprezie. Zrobienie wytrawnych muffinów zajmuje około 10 minut plus oczywiście czas pieczenia, łącznie jest to nieco ponad 30 minut. Do przygotowania tych smacznych muffinów potrzebny jest nam żółty ser, czerwona cebula, cukinia wraz ze skórką ale bez pestek – jeśli dostępną mamy jedynie starszą cukinię, która zawiera pestki, to przed jej starciem na tarce te pestki należy usunąć.
Po pokrojeniu oraz starciu składników robimy ciasto z jajek, jogurtu i mąki – ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję. Do ciasta wkładamy przyprawy, warzywa oraz ser, mieszamy i kiedy gotowe wypełniamy nim foremki na muffinki. Pieczemy na złoty kolor i podajemy po wystudzeniu lub kiedy nadal lekko ciepłe. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na muffiny z serem i cukinią i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na muffiny z serem i cukinią.
- 100 g tartej cukinii ze skórką
- 50 g czerwonej cebuli
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka „M”
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 220 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić muffiny z serem i cukinią.
Do miski włożyć jajka, wlać jogurt naturalny i przy pomocy miksera ubijać przez około 30 sekund. Kolejno dodać przesianą przez sitko sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną i ubijać przez kilkanaście sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta bez grudek. Po tym czasie dodać zioła włoskie, pieprz, sól, tartą cukinię, drobno krojoną cebulę oraz tarty ser żółty. Mieszać przez chwilę łyżką, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Metalową blaszką na muffiny wyłożyć sylikonowymi bądź papierowymi foremkami i przy pomocy łyżki do lodów każdą foremkę wypełnić masą na muffiny. Blaszkę z muffinami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 25 minut.

Warto wiedzieć robiąc muffiny z serem i cukinią.
Z podanych ilości składników uzyskamy 12 sztuk muffinów. Muffiny piekę w foremkach sylikonowych.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania muffinów powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukinię należy zetrzeć na dużych oczkach tarki a po utarciu odcisnąć z niej sok. Waga cukinii podana w liście składników to jej waga po odciśnięciu soku.
W tym wypieku wykorzystać można dowolny ser żółty. Fajnie sprawdza się tutaj ser Gouda, mozzarella, Gruyere.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię w panko i pecorino.


Coś dla mojej teściowej. Ona ostatnio wszystko robi z cukinia