Gotowane ziemniaki z czosnkiem i natką
||||

Młode ziemniaki z natką i czosnkiem

Młode ziemniaki z czosnkiem i natką to prosty dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Można je podać również jako danie główne z maślanką, kefirem czy kwaśną śmietaną. To danie jarskie jest szybkie do przygotowania i nie wymaga wielu składników. Potrzebujemy oczywiście ziemniaki, czosnek oraz świeżą natkę pietruszki. Do tego jeszcze masło oraz odrobina soli, nic więcej. Po ugotowaniu w osolonej wodzie ziemniaki polewamy omastą z podsmażonego na maśle czosnku i natki. Tak przygotowane ziemniaki podać można na obiad, zastępując nimi tradycyjne puree ziemniaczane bądź ryż. Zachęcam was do przygotowania tych gotowanych ziemniaków w ten właśnie sposób, a poniżej zostawiam wam przepis na młode ziemniaki z czosnkiem i natką.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ziemniaki z czosnkiem i natką pietruszki
Ziemniaki z natką i czosnkiem

Składniki na młode ziemniaki z natką i czosnkiem.

  • 50 dkg młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1 l wody
Gotowane ziemniaki z czosnkiem i natką
Ziemniaki z natką i czosnkiem

Jak zrobić młode ziemniaki z natką i czosnkiem.

Ziemniaki obrać zeskrobując skórkę nożem. Obrane ziemniaki włożyć do garnka, dodać sól oraz wodę i zagotować. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15-20 minut. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę.

Na patelnię włożyć masło, roztopić i kiedy płynne dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka sekund na średniej wielkości ogniu. Następnie do czosnku dodać drobno-krojoną natkę pietruszki i smażyć razem przez 10 sekund. Podsmażonym na maśle czosnkiem i natką polać ziemniaki.

Gotowane ziemniaki z masłem, czosnkiem i natką
Ziemniaki z natką i czosnkiem

Warto wiedzieć robiąc młode ziemniaki z natką i czosnkiem.

Po 15-u minutach od momentu zagotowania się wody z ziemniakami, warto jest sprawdzić ziemniaki widelcem czy są ugotowane.

Danie to przygotować można nie tylko z młodych ziemniaków lecz ogólnie z ziemniaków. Z ziemniaków, które nie są młode skórki nie zeskrobujemy skórki, a odkrawamy ją nożem.

Czosnek na maśle potrzebuje dosłownie kilka sekund. Jeśli smażymy go zbyt długo lub ogień jest za wysoki, to czosnek się spali i będzie miał gorzki smak.

Lubisz dania z młodych ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Młode ziemniaki z burakiem liściowym.

Gotowane ziemniaki z czosnkiem, natką i masłem
Ziemniaki z natką i czosnkiem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Młode ziemniaki z natką i czosnkiem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *