Przepis na duszony kabaczek
|||

Duszony kabaczek

Kabaczek czyli dojrzała cukinia o zielonej bądź żółtej skórce oraz łagodnym i delikatnym smaku. Najsmaczniejsze są młode okazy, które zawierają nie tylko mniej pestek od starszych sztuk lecz mają także cieńszą skórkę. Warzywo to nadaje się zarówno do dań przyrządzanych na surowo jak i tych gotowanych. Sprawdza się chociażby w surówkach, zapiekankach, zupach, makaronach, plackach oraz wielu innych daniach. Duszony kabaczek, przyprawiony suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią w prostym sosie zagęszczonym bułką tartą, to warzywny dodatek do dań obiadowych. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do duszonych, pieczonych oraz smażonych mięs, ryb a także serów. Jako, iż lubię kiedy warzywo to po ugotowaniu nie jest rozgotowane a raczej ma lekko-chrupiącą formę, duszę je jedynie przez kilka minut. To danie z kabaczka podaję na ciepło, na ogół na obiad lub na lunch. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy prosty przepis na duszony kabaczek i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na duszony kabaczek
Duszony kabaczek

Duszony kabaczek przepis.

Składniki na kabaczek duszony.

  • 700 g kabaczka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 120 ml wody
Przepis na duszony kabaczek
Duszony kabaczek

Jak zrobić duszony kabaczek.

Małe, nieobrane ze skórki kabaczki pokroić w słupki o długości pięciu i szerokości jednego centymetra. Kolejno, kawałki warzywa włożyć do garnka, dodać masło, wodę, sól oraz przyprawę pomidory z czosnkiem i bazylią. Zagotować i dusić na średniej wielkości ogniu z tendencją do małego przez 6-8 minut. Po tym czasie dodać bułkę tartą i mieszając od czasu do czasu kontynuować duszenie przez minutę. Duszonego kabaczka podawać na ciepło jako dodatek do dań obiadowych.

Przepis na duszony kabaczek
Duszony kabaczek

Warto wiedzieć robiąc kabaczka w sosie.

Mniejsze sztuki kabaczka mają małe, miękkie ziarna bądź ich w ogóle nie zawierają, stąd też nie ma potrzeby usuwania miąższu przed użyciem kabaczka. Z kolei starsze, większe okazy na ogół zawierają sporo twardszych ziaren dlatego też po pokrojeniu a przed ugotowaniem należy takowe ziarna usunąć.

Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię w panko i pecorino.

Przepis na duszony kabaczek
Duszony kabaczek
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Duszony kabaczek
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *