Włoska caponata
||||

Caponata

Caponata to wywodzące się z Sycylii danie, którego głównym składnikiem jest bakłażan. Bakłażan połączony może być z dodatkowymi warzywami, takimi jak papryka, marchew czy ziemniaki. Danie doprawione jest oliwą z oliwek, kaparami i sosem pomidorowym. Można je serwować samo, często jest również podawane z dodatkiem orzeszków piniowych.

Potrawa ta świetnie nadaje się na przystawkę, danie główne oraz jako dodatek do innych dań. Podać można ją z krakersami, pieczywem tostowym, mięsem, ziemniakami bądź ryżem. Poniżej znajdziecie przepis na caponatę, którą przygotowałam z dodatkiem zielonych oliwek i pomidorów w puszce. Smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Włoska caponata
Caponata z bakłażanem

Składniki na caponatę.

  • 600 g bakłażana
  • 100 g papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka kaparów
  • 15 sztuk dużych oliwek
  • 40 g łodygi selera
  • 400 g pomidorów w puszce
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka brązowego cukru

Jak zrobić caponatę.

Bakłażana pokroić w kostkę o wielkości dwóch centymetrów, włożyć do miski, posolić 1 i 1/2 łyżeczką soli i wymieszać. Kolejno, na wierzchu ułożyć talerz, który obciążyć ciężkim przedmiotem i odstawić całość na 30 minut. Po 30-u minutach odlać powstały sok, wyłożyć kawałki bakłażana na papierowy ręcznik i osuszyć.

Na dużą patelnię wlać 4-y łyżki oliwy, rozgrzać, włożyć kawałki bakłażana i smażyć przez 8 minut. Usmażonego bakłażana wyjąć na talerz. Na patelnię wlać 2-e łyżki oliwy, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 7 minut, pod koniec smażenia dodać brązowy cukier.

Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z sosem) i smażyć przez 7-8 minut, po czym dodać drobno krojonego selera, paprykę, usmażonego bakłażana, całe oliwki, ocet, 1/2 łyżeczkę soli oraz kapary. Smażyć przez 6-7 minut. Na samym końcu podać drobno krojoną świeżą bazylię. Gotowe danie odstawić na co najmniej dwie godziny zanim będzie podane.

Włoska caponata
Caponata z bakłażanem

Warto wiedzieć robiąc caponatę.

Gorycz z bakłażana usuwamy poprzez jego nasolenie i odstawienie na kilka minut.

Użyłam włoskich pomidorów w puszce. Pomidory w puszce zastąpić można świeżymi pomidorami.

Kawałki bakłażana, które podsmażamy powinny na patelni smażyć się w małych odstępach od siebie. Jeśli patelnia jest zbyt mała najlepiej jest smażyć bakłażana w mniejszych ilościach a nie całego na raz.

Szukasz przepisów na dania z bakłażana? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krem z bakłażana.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *