Zakręcone pączki koreańskie czyli kkwabaegi, to propozycja na oryginalnie wyglądające pączki w posypce cynamonowej. Te pączki po usmażeniu są puszyste i delikatne wewnątrz oraz lekko przypieczone na zewnątrz. Są idealnym pomysłem na deser a także przekąskę, którą zajadać można się w trakcie dnia. Z pewnością te pączki przypadną do gustu wszystkim fanom smażonych deserów a z całą pewnością zasmakują się w nich miłośnicy pączków. Może w tym roku na Tłusty Czwartek obok tradycyjnych pączków skusicie się także na pączki zakręcone. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na zakręcone pączki i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zakręcone pączki.
- 450 g mąki pszennej
- 50 g płynnego masła
- 7 g drożdży instant
- 50 g cukru pudru
- 200 ml letniego mleka
- 1 jajko „M”
- 1/4 łyżeczka soli
- 10 ml octu ryżowego
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1,5 łyżki cukru pudru

Jak zrobić zakręcone pączki.
Do miseczki wlać letnie mleko, dodać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Kolejno, do miski miksera planetarnego wsypać mąkę, cukier puder, rozpuszczone w mleku drożdże, jajko, sól, ocet i wyrabiać składniki przez kilka sekund. Następnie wlać płynne masło i kontynuować wyrabianie ciasta przez 8 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat kuchenny, chwilkę wyrobić i podzielić na 18 równych kawałków (45 g każdy). Kawałki z ciasta drożdżowego uformować w kulki, po czym z każdej z nich formować wałki o długości 25-u centymetrów każdy. Przytrzymując jeden z końców wałka, skręcić go lekko w jednym kierunku a następnie złapać za oba końce i zakręcić. Zakręcone pączki ułożyć na blacie kuchennym, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po 15-u minutach pączki przekręcić na drugą stronę, przykryć ściereczką i kontynuować wyrastanie pączków przez kolejne 15 minut.
Do szerokiego garnka wlać sporą ilość oleju, który rozgrzać. Kiedy olej jest gorący zmniejszyć ogień na średni i wkładać wyrośnięte pączki. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron przez około 4 minuty. Usmażone pączki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
W średniej wielkości naczyniu lub miseczce wymieszać cukier puder z cynamonem i cukrem kryształem, po czym dokładnie oprószyć pączki posypką – robić to zaraz po usmażeniu kiedy pączki są nadal ciepłe bądź gorące. Zakręcone pączki najlepiej smakują podane tego samego dnia po przygotowaniu, wtedy są bowiem najświeższe i najsmaczniejsze.

Warto wiedzieć robiąc zakręcone pączki.
Ciasta drożdżowego nie podsypywałam dodatkową mąką, iż nie widziałam takowej potrzeby. Jeśli wasze ciasto z jakiegoś powodu w trakcie formowania pączków czy ich wyrastania klei się, to podsypcie je odrobiną mąki.
Jeśli chcecie aby pączki po uformowaniu były w miarę równej grubości, to przy formowaniu w wałki upewnijcie się, iż środek takowych wałków jest odrobinę węższy od ich końców/boków. Ja nie przykładam do tego większej uwagi i formuję wałki o takiej samej grubości środka i końców.
Lubisz szybkie pączki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Mini pączki z serka homogenizowanego w 10 minut.


To naprawdę ciekawy pomysł na pączki. Zakręcone, puszyste i delikatne wewnątrz – brzmi idealnie. 🙂