Ciasto ucierane z czereśniami i kokosową posypką

Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową

Szukasz przepisu na ciasto do kawy? Może skusisz się na ucierane ciasto czereśniowe w kokosową posypką.

Baza ciasta to ciasto ucierane przygotowane z margaryny, jajek i mąki. Do ciasta ucieranego dodane są czereśnie po czym ciasto wędruje do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie na cieście ląduje krem jogurtowo-kokosowy, więcej czereśni i kokosowa posypka.

Dzięki dodatkowi kremu jogurtowo-kokosowego ciasto nie jest suche. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest fantastycznie wilgotne, lekko słodkie z nutką cytrusową i kokosową oczywiście.

Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga ekstremalnych zdolności kulinarnych.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ucierane ciasto z czereśniami.

Ciasto ucierane:

  • 250 g margaryny bez soli
  • 250 g cukru pudru
  • skórka z 1 limonki
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g czereśni bez pestek

Krem jogurtowo-kokosowy:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 400 g czereśni bez pestek

Posypka kokosowa:

  • 50 g margaryny bez soli
  • 100 g wiórków kokosowych

Jak zrobić ucierane ciasto z czereśniami i kokosem.

Ciasto ucierane: do miski włożyć miękką margarynę, cukier puder oraz otartą skórkę z limonki. Ucierać do momentu, w którym składniki uzyskają puszystą konsystencję. Do roztartego masła dodawać po jednym jajku, nie przestając ucierania. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie po czym dodać czereśnie. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piec przez 25 minut.

Krem jogurtowo-kokosowy: jajka roztrzepać ubijaczką, dodać cukier puder, jogurt grecki i kokos. Bardzo dobrze wymieszać.

Posypka kokosowa: margarynę roztopić, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Po 25 minutach z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto. Na gorące ciasto wyłożyć krem jogurtowo-kokosowy. Krem po wierzchu równomiernie pokryć 400 g czereśni. Czereśnie posypać kokosową posypką.

Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 25 do 30 minut.

Ciasto ucierane z czereśniami
Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasto czereśniowe.

Ciasto ucierane z czereśniami
Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 25 na 35 centymetrów.

Zamiast czereśni możecie użyć wiśni lub agrestu. Zarówno wiśnie jak i agrest równie dobrze sprawdzą się w tym cieście.

Ważne aby po podpieczeniu ciasta, wyjąć je z piekarnika i bardzo szybko wyłożyć na nie krem jogurtowo-kokosowy, pozostałe czereśnie i posypkę. Ciasto powinno jak najkrócej przebywać poza piekarnikiem.

Lubisz ucierane ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ucierane ciasto z morelami i białym serem.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *