Ciasto herbaciane

Torcik herbaciany

Bardzo prosty do przygotowania torcik herbaciany. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone, śmietany kremówki i herbaty. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam mąkę tortową, którą połączyłam z odrobiną mąki ziemniaczanej. Torcik wyszedł lekki jak puszek. Polecam 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ciasto herbaciane
Torcik herbaciany

Składniki na torcik herbaciany.

Biszkopt:

  • 150 g mąki tortowej
  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem herbaciany:

  • 150 ml wrzącej wody
  • 1 torebka herbaty Earl Grey
  • 12 g żelatyny
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • tarta czekolada do dekoracji

Jak zrobić torcik herbaciany.

Biszkopt: do miski wbić jajka, dodać sól oraz cukier puder. Ubić mikserem ręcznym lub robotem kuchennym na puszystą, niemalże białą masę. Mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko. Dodać dużymi partiami do ubitych z cukrem jajek, mieszając delikatnie. Ciasto wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut lub do suchego patyczka.

Krem herbaciany: torebkę herbaty włożyć do kubka i zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Z naparu herbacianego odlać 50 ml, które odłożyć do nasączenia ciasta. Do 100 ml dodać żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po 10-u minutach podgrzać płyn celem rozpuszczenia się żelatyny, po czym wystudzić.

Do miski wlać zimną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubić na sztywno. Kolejno dodać mascarpone i tężejący napar herbaciany z żelatyną. Ubijać przez kilka sekund.

Biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć każdy płat naparem herbacianym. Pierwszy płat włożyć do formy i zalać kremem herbacianym (odłożyć 3-4 łyżki kremu do udekorowania ciasta po wierzchu). Na kremie położyć drugi płat biszkoptowy, który posmarować odrobiną uprzednio odłożonego kremu i posypać tartą czekoladą. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto herbaciane
Torcik herbaciany

Warto wiedzieć robiąc ciasto herbaciane.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.

Jajka, których użyjemy do przygotowania biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.

Sięgnęłam po herbatę Earl Grey ponieważ jej specyficzny smak świetnie sprawdza się w tym cieście.

Szukasz przepisów na ciasta z masą mascarpone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami.

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *